5 χρήσιμα tips για να συντηρήσετε τον επαγγελματικό σας φούρνο!

Οι επιχειρήσεις εστίασης – είτε είναι εστιατόρια, είτε πιτσαρίες, είτε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. – είναι απαραίτητο να προσφέρουν τα προϊόντα καλοψημένα.

Πώς, όμως, διασφαλίζεται το ακριβές και αποτελεσματικό ψήσιμο;

Κάθε κατάστημα εστίασης που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να είναι εξοπλισμένο με κορυφαίας ποιότητας επαγγελματικούς φούρνους, οι οποίοι αποτελούν τα πλέον απαραίτητα εργαλεία για κάθε επαγγελματική κουζίνα.

Ωστόσο, η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και της μακροζωίας τους απαιτούν τη σωστή συντήρηση και τον καθαρισμό τους. Πώς, όμως, γίνεται αυτό;
Θα το ανακαλύψετε παρακάτω, όπου θα σας παρουσιάσουμε κάποια χρήσιμα tips για τη σωστή συντήρηση των επαγγελματικών φούρνων!

1. Αφαιρέστε και καθαρίστε τις σχάρες

Ανάλογα με το πόσο βρώμικες είναι οι σχάρες του φούρνου σας, ο συχνός καθαρισμός τους θα βοηθήσει στη σωστή συντήρηση.

Αφαιρέστε, λοιπόν, τις σχάρες προσεκτικά και αφήστε τις να μουλιάσουν σε ένα καθαριστικό διάλυμα, το οποίο συνήθως συνιστάται από τον κατασκευαστή στο εγχειρίδιο χρήσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό μείγμα χλιαρού νερού και ήπιου σαπουνιού πιάτων.

Εάν υπάρχει κολλημένο φαγητό ή λίπος, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι λείανσης για να εξαφανίσετε κάθε υπόλειμμα.

2. Καθαρίστε καθημερινά το εσωτερικό του φούρνου

Με δεδομένο ότι η χρήση του επαγγελματικού φούρνου είναι καθημερινή σε κάθε επιχείρηση εστίασης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά και το εσωτερικό του.

Αφού θα έχετε αφαιρέσει τις σχάρες για τη διευκόλυνσή σας, ξεκινήστε να καθαρίζετε σχολαστικά με το κατάλληλο καθαριστικό το εσωτερικό του φούρνου και απομακρύνετε κάθε είδους λίπη και βρωμιά. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλιαρό νερό με ειδικό χημικό φάρμακο για φούρνους, όπου θα χρειαστεί να φοράτε πλαστικά γάντια προστασίας, μάσκα και γυαλιά.
Φυσικά υπάρχουν φούρνοι με αυτόματο πλύσιμο, όπου η κατασκευάστρια εταιρεία προτείνει ειδικά φάρμακα για τον καθαρισμό των φούρνων.

3. Ελέγξτε για συσσωρευμένο λίπος ή σκόνη στους ανεμιστήρες

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να ελέγχετε τακτικά (κάποιες φορές τον μήνα) για συσσωρευμένα λίπη ή σκόνη στους ανεμιστήρες του επαγγελματικού φούρνου.

Τα λίπη ή άλλα υπολείμματα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του φούρνου, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να περιορίσουν τη ροή του αέρα στο εσωτερικό, να μην επιτρέπουν την σωστή θέρμανση του φούρνου αλλά και να βλάψουν τον εξαερισμό σε ολόκληρη την κουζίνα.

Στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή θα βρείτε συγκεκριμένες και αναλυτικές οδηγίες απολίπανσης και αποτελεσματικού καθαρισμού.

4. Καθαρίστε το σύστημα εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού του φούρνου είναι εξαιρετικής σημασίας, γι’ αυτό και πρέπει να παραμένει πεντακάθαρο. Σε αντίθετη περίπτωση, ένα φραγμένο σύστημα εξαερισμού μπορεί να μειώσει την απόδοση του φούρνου αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Φροντίστε, λοιπόν, να καθαρίσετε σχολαστικά τα φίλτρα και τους αγωγούς!

5. Ρυθμίστε ξανά τον θερμοστάτη

Με δεδομένο ότι ο φούρνος χρησιμοποιείται συχνά, η ρύθμιση του θερμοστάτη μπορεί να έχει διαφορά από καιρό σε καιρό. Περίπου κάθε τρίμηνο, καλό είναι να ελέγχετε με ένα θερμόμετρο τη θερμοκρασία του φούρνου, ώστε να διαπιστώσετε εάν υπάρχει διαφορά ή απόκλιση με τη ρύθμιση που έχετε κάνει εσείς.

Εάν παρατηρήσετε κάποια διαφορά, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης ώστε να επαναβαθμονομήσετε τον θερμοστάτη ή και να τον αντικαταστήσετε, εφόσον είναι απαραίτητο.

Ακολουθώντας τις παραπάνω βασικές συμβουλές για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του επαγγελματικού σας φούρνου – είτε μιλάμε για επαγγελματικούς φούρνους εστιατορίων είτε για ηλεκτρικούς φούρνους ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας κ.λπ. -, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, να μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς ή βλάβης και να διασφαλίσετε ότι θα συνεχίσει να παράγει πιάτα υψηλής ποιότητας για τους πελάτες σας!

Πηγή: bakery-pastry.gr

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά