Διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση ψωμιού με προζύμι

Το ψωμί με προζύμι είναι μια μορφή τέχνης στην αρτοποιία και  από τη φύση της μια πιο υγιεινή επιλογή.  Το ζυμωτό ψωμί έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από αιώνες. Ο ένζυμος άρτος ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες τουλάχιστον από τις αρχές της 5ης π.Χ. χιλιετίας και θεωρείτο, μαζί με τους άλλους καρπούς, ιερό δώρο της θεάς Δήμητρας στους ανθρώπους.

Η ιδιαίτερη γεύση,  τα αρώματα,  η ελαστική – μαστιχωτή υφή της ψίχας  και η διατηρησιμότητά του προέρχονται από αρχαίες τεχνικές παρασκευής ψωμιού και τη φυσική διαδικασία ζύμωσης. Αυτά κερδίζουν συνεχώς την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού.

Η μέθοδος παραγωγής με  παραδοσιακό τρόπο  ξεκινά από  το φυσικό προζύμι και ένα μείγμα αλευριού και νερού όπου η  άγρια ​​μαγιά και ποικιλία  βακτηρίων βρίσκουν «έδαφος» για να αναπτυχθούν.

Οι μικροοργανισμοί που ζυμώνουν ένα προζύμι πρέπει να τρέφονται τακτικά με φρέσκο ​​αλεύρι και νερό για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Η διαδικασία αυτή, γνωστή και ως  ανανέωση ή ανάπιασμα, έχει πολλές παραλλαγές από είδος σε είδος και από περιοχή σε περιοχή, και το αποτέλεσμα το καθιστά μοναδικό.

Όλη η προετοιμασία και η παραγωγή ψωμιού με προζύμι απαιτεί τεχνογνωσία. Σε συνδυασμό  με την αργή  διαδικασία ζύμωσης, σε σχέση με τις συμβατικές συνταγές ψωμιού, όχι μόνο συμβάλλει στη χαρακτηριστική γεύση και άρωμα αλλά βοηθά επίσης το πλούσιο θρεπτικό προφίλ και την πεπτικότητα του ψωμιού.

Το τυπικό ψωμί παρασκευάζεται με ένα μόνο στέλεχος του Saccharomyces cerevisiae που είναι γνωστή ως «μαγιά αρτοποιίας». Αυτό το στέλεχος έχει εξαιρετικά υψηλή απόδοση σε CO2, αλλά παρέχει πολύ λίγα γευστικά υποπροϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι μια γρήγορη άνοδος αλλά ένα απλό προφίλ γεύσης.

Τα φυσικά βακτήρια και η άγρια μαγιά  σε ένα ενεργό προζύμι είναι συνήθως είδη Lactobacillus. Μετατρέπουν τα σάκχαρα από το αλεύρι σε γαλακτικό οξύ και την αλκοόλη που παράγεται σε οξικό οξύ. Αυτά τα οργανικά οξέα δίνουν στο ζυμωτό ψωμί το σήμα κατατεθέν του δηλαδή την ξινή γεύση και τις ενισχυμένες συντηρητικές του ιδιότητες.

Τα βακτήρια και η άγρια ​​μαγιά βρίσκονται σε μια συμβιωτική σχέση. Μαζί, επιβιώνουν καλύτερα από ό,τι θα επιβίωνε ο καθένας μόνος του. Τα βακτήρια εξαρτώνται από τη ζύμη για τη διάσπαση των πρωτεϊνών σε πεπτίδια. Τα βακτήρια απελευθερώνουν περίσσεια γλυκόζης, η οποία είναι τροφή για ζύμωση ζύμης. Τα βακτήρια μειώνουν επίσης το pH σε ένα σημείο που είναι βέλτιστο για πολλά ένζυμα του ζυμομύκητα.  Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ζύμες και βακτήρια που μπορούν να εμπλακούν σε ζυμώσεις στο προζύμι. Μαζί δημιουργούν αμέτρητους συνδυασμούς, καθένας από τους οποίους δίνει μοναδικές ιδιότητες στο ψωμί. Μερικοί από αυτούς τους συνδυασμούς είναι γεωγραφικά συγκεκριμένοι.

Ας  εξερευνήσουμε τα αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία του ψωμιού με προζύμι και γιατί αξίζει μια θέση στην καθημερινή σας διατροφή.

Θρεπτικότητα: Κατά τη μακρά διάρκεια της ζύμωσης, το προζύμι απελευθερώνει απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες από τους κόκκους, ενισχύοντας τη βιοδιαθεσιμότητά τους. Το ανθρώπινο σώμα σας μπορεί να απορροφήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας τη συνολική ευεξία. Το φυτικό οξύ που υπάρχει στα δημητριακά κλειδώνει ουσιαστικά τα μέταλλα σε αυτά και έτσι δεν μπορούν να απορριφθούν από τον οργανισμό κατά την πέψη. Το προζύμι περνά από μια μακρά διαδικασία ζύμωσης που εξουδετερώνει το φυτικό οξύ και κάνει αυτά τα μέταλλα πιο εύκολα διαθέσιμα στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες, όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι πιο εύκολα διαθέσιμα για απορρόφηση και σε υψηλότερες ποσότητες ειδικά εάν χρησιμοποιείται αλεύρι τύπου ολικής αλέσεως. Επίσης αυτό δεν συμβαίνει με ένα ψωμί που βασίζεται στη γρήγορη διαδικασία ζύμωσης.

Πεπτική απόλαυση: Το ψωμί με προζύμι υφίσταται μια φυσική διαδικασία ζύμωσης. Το χαμηλό pH του ψωμιού με προζύμι, σε συνδυασμό με τον μεγάλο χρόνο ζύμωσής διασπάτους υδατάνθρακες, τη γλουτένη στις βασικές τους δομικές μονάδες σάκχαρα και αμινοξέα αντίστοιχα. Αυτό διευκολύνει την πέψη και μειώνει τον κίνδυνο ευαισθησίας που σχετίζεται με τη γλουτένη, προάγοντας καλύτερη πεπτική υγεία. Πιο συγκεκριμένα τα βακτήρια γαλακτικού οξέος και η ζύμωση στο προζύμι τροποποιούν τη δομή των πρωτεϊνών γλουτένης, της γλιαδίνης και της γλουτενίνης, που υπάρχουν στο αλεύρι σίτου, καθιστώντας το πιο εύπεπτο, ειδικά εάν έχετε ήπιες ευαισθησίες στη γλουτένη. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη,  ο μόνος τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων της είναι η αυστηρή αποφυγή της γλουτένης στη διατροφή, επομένως οποιοδήποτε ψωμί που περιέχει γλουτένη (συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού με προζύμι). Επομένως δεν θα ήταν ανεκτό ή ασφαλές για κατανάλωση.

Συμβουλευτείτε πάντα έναν ιατρό εάν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη προτού καταναλώσετε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη στη διατροφή σας.

Η κοιλιοκάκη είναι  δυσανεξία στη γλουτένη (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται). Θεωρείται επίσης μια αυτοάνοση νόσος που αφορά στην έλλειψη του ενζύμου για τη διάσπαση της γλουτένης.

Η γλουτένη γίνεται αντιληπτή από τον οργανισμό ως ανεπιθύμητο συστατικό, γι’ αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα «επιτίθεται» και προσπαθεί να την καταπολεμήσει. Η αντίδραση αυτή του οργανισμού επιδρά αρνητικά στο πεπτικό σύστημα δημιουργώντας βλάβες στους ιστούς του λεπτού εντέρου και εμποδίζοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Διαβάστε περισσότερα στο bakery-pastry.gr

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά