Χρήση προσθέτων τροφίμων σε επιδόρπια ψυγείου

 

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με επιστολή του προς το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας και την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, ενημερώνει τους επαγγελματίες για την χρήση προσθέτων τροφίμων σε επιδόρπια ψυγείου.

Στην επιστολή του ΕΦΕΤ αναφέρεται πως, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου τροφίμων, διαπιστώθηκε κατόπιν εργαστηριακής εξέτασης η ύπαρξη συντηρητικών (σορβικών) σε επιδόρπια ψυγείου, όπως ζελέ με γεύση φρούτων με φυσικά σάκχαρα ή γλυκαντικά με ή χωρίς κομμάτια φρούτων και μουσταλευριές, χωρίς όμως η χρήση τους να επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, τα είδη αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία 16. Τα προϊόντα που διατίθενται στην ελληνική αγορά όπως το ρυζόγαλο, η κρέμα (με βανίλια ή κακάο), η μουσταλευριά, το ζελέ με γεύση φρούτων κλπ εντάσσονται στα επιδόρπια. Από τα συντηρητικά, η μεν νισίνη επιτρέπεται μόνο σε “πουτίγκες από σιμιγδάλι και ταπιόκα και παρόμοια προϊόντα” (π.χ. μουσταλευριά) τα δε σορβικά επιτρέπονται μόνο σε μη θερμικώς επεξεργασμένα επιδόρπια που βασίζονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. mousse που παρασκευάζεται με γάλα και όχι με νερό).

Ο ΕΦΕΤ κάνει έκκληση στους πιο πάνω επαγγελματικούς οργανισμούς να ενημερώσουν τα μέλη τους ότι αν ακολουθούν την πρακτική προσθήκης συντηρητικών σε επιδόρπια ψυγείου, των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (π.χ. σορβικά σε ζελέ με γεύση φρούτων και μουσταλευριές), θα πρέπει να προβούν άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες και να σταματήσουν να προσθέτουν συντηρητικά, καθώς τα προϊόντα αυτά είναι μη συμμορφούμενα με την νομοθεσία.

Προσθέτει δε, ότι από την 30η Σεπτεμβρίου 2022, και σε περίπτωση που εντοπιστούν να διατίθενται στην αγορά τέτοια μη συμμορφούμενα προϊόντα, θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την επιστολή του ΕΦΕΤ εδώ.


 

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά