loader image

Ελιόψωμο ολικής άλεσης

Αυγ 2, 2016 | Ενημέρωση, Συνταγές

 

Σε καλοκαιρινό κλίμα…με ανεβασμένη διάθεση και όρεξη, σας χαρίζουμε μία πολύ εύκολη και λαχταριστή συνταγή για όλες τις ώρες!
Υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο ψωμάκι με ελιές. Κουβαλά μαζί του όλη την θρεπτική αξία και το άρωμα του ελληνικού καλοκαιριού και μπορεί να σας συνοδεύσει από τα τραπέζια και τις εκδρομές σας μέχρι τις ωραιότερες παραλίες που θα επισκεφθείτε!
Από εμάς…η συνταγή, μαζί με τις θερμότερες ευχές μας για ξέγνοιαστες και ξεκούραστες διακοπές!
Υλικά
• 1 ½ φλιτζάνι ελιές μαύρες ροδέλες
• 2 μικρά ξερά κρεμμύδια ή 1 μεγάλο
• 2 κ.σ ξερό θυμάρι
• 250 γρ. αλεύρι χωριάτικο
• 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
• 3 κ.γ μπέικιν πάουντερ
• ½  κ.γ αλάτι (ανάλογα και με το πόσο αλμυρές είναι οι ελιές)
• ¾  φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1 ½ φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
• 150 γρ. φέτα σπασμένη με τα χέρια
• μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

• Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
• Σε ένα μπολ βάζετε τις ελιές και τη φέτα και αφήνετε στην άκρη.
• Κόβετε κατά μήκος στη μέση τα κρεμμύδια και το κάθε μισό το κόβετε σε λεπτές κάθετες φέτες.
• Βάζετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, ρίχνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτετε τα κρεμμύδια με μία πρέζα ζάχαρη.
• Αρχίζετε να καραμελώνετε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συχνά με μία κουτάλα μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα, όχι όμως να καούν.
• Αφού ετοιμαστούν, τα ρίχνετε στο μπολ με τις ελιές.
• Προσθέτετε και το ξερό θυμάρι και ανακατεύετε καλά το μείγμα.
• Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε τα 2 αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ και ½ κ.γ. αλάτι.
• Τα ανακατεύετε και ανοίγετε μία τρύπα στη μέση για να τοποθετήσετε τα υγρά.
• Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και αφού τα ανακατέψετε όλα μαζί , ρίχετε και το μείγμα με τις ελιές.
• Ανακατεύετε καλά. Μη φοβηθείτε αν δείτε ότι η ζύμη είναι αρκετά υγρή.
• Αλείφετε με λάδι την επιφάνεια ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 30 εκ. και απλώνετε μέσα το μείγμα.
• Ισιώνετε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και πασπαλίζετε με σουσάμι.
• Ψήνετε για 35-40 λεπτά.
• Μόλις ψηθεί , αφαιρείτε από το φούρνο και αφήνετε λίγο να ξεκουραστεί το ψωμί για 5 λεπτά και το γυρίζετε πάνω σε μία σχάρα. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.

Blog

Τελευταία Νέα:

Αυτόλυση

Αυτόλυση

Η αυτόλυση είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και απλή διεργασία, η οποία κρύβει πίσω της ένας πολύπλοκο μηχανισμό. Είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να...