Η ιστορία της Λαγάνας.

Το μενού της Σαρακοστής πλησιάζει…και ξεκινάει με τα νοστιμότερα προϊόντα που μυρίζουν Ελληνική γη και θάλασσα!!! Μιλάμε φυσικά για το γιορτινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, που το φαγοπότι και η παρέα ξεκινάει από νωρίς και κρατάει μέχρι τελικής πτώσης! Το ξεκίνημα αυτό της «λιτότητας», μας ανοίγει στην πραγματικότητα την όρεξη για λουκούλεια γεύματα και πολλές ώρες γύρω από το τραπέζι! Αρωματικές θαλασσινές γεύσεις, νόστιμες πικάντικες σαλάτες, μεσογειακοί μεζέδες…συνοδεύονται όλα, απ’την βασίλισσα της ημέρας…την λαγάνα!
Από πότε όμως ξεκίνησε αυτή η παράδοση? Πόσα χρόνια κράτα η ιστορία της?
Μαζέψαμε τις βασικότερες πληροφοριές γι’ αυτή και τις μοιραζόμαστε μαζί σας…

Η λαγάνα πρόκειται για άζυμο άρτο ,δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε, επιβαλλόταν από το Μωσαικό Νόμο για όλες τις ημέρες της γιορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα, ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της βέβαια, διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται” δηλαδή “Λαγάνες γίνονται” και ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”.

Το έθιμο της λαγάνας, παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια για το ξεκίνημα της πρώτης μέρας της Σαρακοστής.

Η ονομασία της “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”, και στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους, όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή, όλη η οικογένεια έστρωνε και έτρωγε στην ύπαιθρο όλες τις νηστίσιμες λιχουδιές που κρατούν την παράδοσή τους ως σήμερα…

Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η προετοιμασία, για τον καθαρισμό της ψυχής και του σώματος των πιστών μέχρι να φτάσει στο τέρμα, δηλαδή στο Πάσχα που γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου.

Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα, είναι ένα προϊόν άξιο σεβασμού και με πραγματικά πλούσια ιστορία. Οι αρτοποιοί της γειτονιάς πιστοί στις παραδόσεις μας, την παρασκευάζουν την ημέρα αυτή μοναδικά, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση αυτού του εθίμου και γεμίζοντάς μας μυρωδιές και γεύση Σαρακοστής.

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Σχετικά

Δημοφιλή

Sorry. No data so far.

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά