Το μυστικό για ωραία, αφράτα σου είναι στη σωστή αναλογία των υλικών. Υπάρχουν πολλές συνταγές. Αυτή που σας δίνουμε εδώ μας δίνει σου που φουσκώνουν αρκετά, παραμένοντας κούφια στο κέντρο.
Υλικά
- 150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
- 100 γρ. νερό
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 1 κ.γ. αλάτι
- 10 γρ. ζάχαρη (περίπου ½ κ.σ.)
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. αβγά (περίπου 5 αβγά μεσαίου μεγέθους – για να είμαστε σίγουροι, τα ζυγίζουμε)
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τεμαχισμένο. Προσοχή, όχι δυνατή φωτιά!
- Μόλις αρχίσει να βράζει το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα. Πρέπει να έχει χρόνο να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι πριν απορροφηθούν τα υγρά και γίνει μια μάζα. Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, θα στεγνώσει γρήγορα το μείγμα και δεν θα προλάβει να ψηθεί το αλεύρι.
- Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, σφίξει το μείγμα και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το αποσύρουμε.
- Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, ώστε να χλιαρύνει, προσθέτοντας έπειτα ένα-ένα τα αβγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη (θα είναι σχετικά ρευστή).
- Τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα κορνέ με φαρδύ, στρογγυλό στόμιο (χωρίς δοντάκια).
- Σχηματίζουμε επάνω σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή σε μια λαδόκολλα μικρά μπαλάκια διαμέτρου 2 – 2,5 εκ. Αφήνουμε απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν ελαφρώς στο ψήσιμο.
- Αν δεν έχουμε σακούλα κορνέ, μπορούμε να φτιάξουμε τα σου με δυο κουταλάκια: με το ένα παίρνουμε μια μικρή κουταλιά από τη ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε προς τη λαδόκολλα, δίνοντάς της παράλληλα στρογγυλεμένο σχήμα.
- Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να στεγνώσουν.