Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ’ εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα. H Φολέγανδρος, η Κίμωλος και η Μήλος είναι σίγουρα απ’ τα νησιά που θα έχετε την δυνατότητα να την δοκιμάσετε!
Η συγκεκριμένη πίτα θέλει την περιποίησή της, παρότι είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της. Για να σας πετύχει, είναι απαραίτητο ένα πραγματικά νόστιμο καρπούζι. Στα νησιά για παράδειγμα, τα καρπούζια είναι κατάλληλα γιατί είναι άνυδρα.
Χρειάζεται να σπάσουμε το καρπούζι με τα χέρια, να το στραγγίξουμε με υπομονή και να βρούμε την σωστή ισορροπία με το μέλι και την κανέλα.
Θέλει έναν σωστό χυλό, ρευστό, γι΄αυτό και ίσως κάθε φορά ανάλογα με το καρπούζι, πρέπει να προσθαφαιρέσουμε αλεύρι. Τέλος, είναι καλό να νιώθουμε τα κομματάκια καρπούζι, γιατί εκεί είναι και όλη η ουσία του γλυκού. Οπότε ξεχάστε κάθε πιθανή συνταγή που προτείνει πολτοποίηση του φρούτου, γιατί είναι εντελώς λανθασμένη κίνηση!
Όταν είναι ζεστή, συνήθως νιώθουμε περισσότερο το μέλι και το καρπούζι σε μια πιο ρευστή υφή, μόλις κρυώσει όμως ξεκάθαρα το καρπούζι είναι ο πρωταγωνιστής! Πρότασή μας είναι να σερβίρετε την καρπουζένια σκέτη, χωρίς κάποιο συνοδευτικό παγωτό ή κάτι άλλο.
Υλικά
500 γρ. ψίχα από καρπούζι
110 γρ. αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
Κανέλα
Σουσάμι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το καρπούζι από τα σποράκια του και με το χέρι μας το σπάμε σε μικρά κομμάτια.
Αφήνουμε το καρπούζι να στραγγίξει περίπου για μια ώρα σε σουρωτήρι και προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Ανακατεύουμε την ψίχα με το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το μέλι, την ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε όση κανέλα μας αρέσει, χωρίς όμως να υπερβάλλουμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο ταψί, το οποίο πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Η καρπουζένια πρέπει να έχει πάχος 1 δάχτυλο.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για περίπου 50-60 λεπτά.Μόλις βγάλουμε την καρπουζόπιτα από τον φούρνο και όσο είναι καυτή απλώνουμε τις 2 κουταλιές μέλι στην επιφάνεια. Αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ή το πίσω μέρος του κουταλιού.
Πασπαλίζουμε με κανέλα προαιρετικά.
Η καρπουζένια τρώγεται και ζεστή με λίγο πιο ρευστή υφή, όταν όμως κρυώσει καλά προτιμήστε να την βάλετε στο ψυγείο!
Tips:
~ το καρπούζι πρέπει να είναι γλυκό και νόστιμο!
~ τον χυμό του καρπουζιού όσο το στραγγίζετε συλλέξτε τον και απολαύστε τον!
~ Το καρπούζι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πολτοποιηθεί σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ!
~ Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζετε τον χρόνο ψησίματος.