loader image

Ανοίγει η αγορά δίκοκκου σιταριού

Ιαν 23, 2013 | Προτάσεις

Με πρωτοβουλία του Δαμιανού Παχόπουλου, στο αγρόκτημα koukos Inn, στον Κούκο Πιερίας, στις 12 Ιαν 2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση καλλιεργητών και πιθανών ενδιαφερομένων για απόκτηση (κατανάλωση ή καλλιέργεια) σπόρων Δίκοκκου Σιταριού (Triticum Dicoccum).

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις σπαρμένες εκτάσεις στο επισκέψιμο αγρόκτημα Koukos Inn με τις καλλιεργημένες με πιστοποιημένο σπόρο Δίκοκου σιταριού και να διαπιστώσουν την ανάπτυξη των σιταριών.

Οι επιθυμούντες να καλλιεργήσουν πιστοποιημένο σπόρο σποράς δίκοκκου σιταριού (Triticum Dicoccum) μπορούν να το επιτύχουν για μερικές μέρες ακόμα επικοινωνώντας με τον κ Δαμιανό Παχόπουλο (τηλ.: 2351083200, κιν 6947185166, e-mail: damianos@koukosinn.gr).

Όσοι καλλιεργούν ήδη δίκοκκο σιτάρι, ή/& θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό, ή απλά θέλουν κάποια ποσότητα δίκοκκου σιταριού, προσκαλούνται το Σάββατο, 9 Μαρ 2013, το πρωί, στο αγρόκτημα Koukos Inn, στο χωριό Κούκος, Κατερίνης για τον καλύτερο συντονισμό, ενώ προετοιμάζεται δραστηριότητα για τον αλωνισμό τον Ιουν 2013, όπως και πέρυσι, με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Όπως αναγράφεται στο http://dicoccum-dikoko.blogspot.gr, το Δίκοκκο Σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, Βρίζα, Όλυρα, Emmer (Γερμανία), Farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το Ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel). Κάποιοι το μπερδεύουν και με το καλαμπόκι, επειδή Zea mais είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.

Το έτος 1928 απαγορεύτηκε σταδιακά το δίκοκκο, και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως η καλλιέργειά του στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει περιζήτητο λόγω των πολύτιμων χαρακτηριστικών:

  • Τα προϊόντα από Δίκοκκο Σιτάρι περιέχουν 40% περισσότερο μαγνήσιο και τα ζυμαρικά του είναι πολύ πιο ελαφριά από τα κοινά ζυμαρικά.
  • Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
  • Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος Λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από αυτό ιδιαίτερα εύπεπτα.
  • Η Λυσίνη, ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Το αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι δεν συντείνει στο φράξιμο των αρτηριών, διότι έχει πολύ λίγη γλουτένη.
  • Έχε

Οι ενδιαφερόμενοι για την προώθηση της εμπορίας του δίκοκκου σιταριού προτάθηκε να συναντηθούν μέσα στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αίθουσα C, περίπτερο 8), το Σάββατο, 9 Φεβ 2013, στις 10.00, Δ. Παχόπουλος, 6947185166.

 

πηγή: www.paseges.gr

Blog

Τελευταία Νέα:

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Cookies Επιδόσεων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.