ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΖΥΓΙΣΗ ΑΡΤΟΥ & ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

Αγαπητοί  Συνάδελφοι,

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει με προηγούμενη ανακοίνωσή μας, με το Πολυνομοσχέδιο  που ψηφίστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 από τη Βουλή των Ελλήνων, έγιναν αλλαγές στην Αρτοποιητική Νομοθεσία, οι οποίες ισχύουν από την 7 Απριλίου  2014   και με τη δημοσίευση  του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Νόμος 4254/2014  (ΦΕΚ 85 – τ. Α΄/07/04/2014 ).

Οι σημαντικότερες αλλαγές αναφορικά με την πώληση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων  εντοπίζονται στο ότι  πλέον :

  • ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ  ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΒΑΡΗ
  • Ο  ΑΡΤΟΣ  & ΤΑ  ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ   ΘΑ ΖΥΓΙΖΟΝΤΑΙ  ΕΝΩΠΙΟΝ  ΤΩΝ  ΠΕΛΑΤΩΝ.

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: Δεν έχουμε καμία υποχρέωση εκ του Νόμου να κόβουμε, αφαιρούμε, ή να συμπληρώνουμε φέτες ψωμιού. Με τον καινούριο Νόμο καταργούνται τα προκαθορισμένα βάρη, συνεπώς, ο κάθε παραγωγός έχει το δικαίωμα να παράγει άρτο και αρτοπαρασκευάσματα σε ό, τι βάρος επιθυμεί και  είναι προσφιλές στο κατάστημά του. Τα αρτοσκευάσματα (αρτίδια, τυρόπιττες, ελιόψωμα, κουλούρι Θεσσαλονίκης  κ.λ.π.), διατίθενται όπως  και  μέχρι τώρα,  με το τεμάχιο.

Η τιμή και το βάρος είναι αποκλειστική ευθύνη του παραγωγού – αρτοποιού. Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα ανάλογα με το κόστος της κάθε επιχείρησης.  Μην ξεχνάτε να αναγράφετε πρώτα  την τιμή ανά κιλό του κάθε  αρτοπαρασκευάσματος σε κάθε πινακίδα και μετά την τιμή τεμαχίου.

ΣΑΣ  ΕΦΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ :  Θα  ξεκινήσουν άμεσα  έλεγχοι στα αρτοποιεία για την υποχρεωτική ζύγιση του άρτου και των αρτοπαρασκευασμάτων  ενώπιον των πελατών από τις αρμόδιες  υπηρεσίες. Το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι εφόσον διαπιστωθούν  παραβάσεις  θα επιβληθούν  πρόστιμα.

Σας  υπενθυμίζουμε  τα παραδείγματα για τις πινακίδες και σας τονίζουμε ότι οι   τιμές στα  παρακάτω  παραδείγματα  είναι ενδεικτικές για να γίνει περισσότερο κατανοητό σε εσάς πώς και τι θα αναγράψετε στις πινακίδες.

Σημείωση : Θα αναγράφετε πινακίδα για κάθε αρτοπαρασκεύασμα  και όχι  συγκεντρωτική πινακίδα για όλα τα αρτοπαρασκευάσματα.

 

Παράδειγμα  Α΄

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ

ΤΥΠΟΣ  ΑΛΕΥΡΩΝ – ΝΕΡΟ – ΑΛΑΤΙ – ΜΑΓΙΑ – ΣΟΥΣΑΜΙ

ΤΙΜΗ  ΚΙΛΟΥ : 2   ΕΥΡΩ *

ΤΙΜΗ  ΤΕΜΑΧΙΟΥ : 0,70   ΕΥΡΩ

ΒΑΡΟΣ  ΤΕΜΑΧΙΟΥ : 350  ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ

( * 2 ΕΥΡΩ = 1000 Χ 0,70 : 350 )

 

Παράδειγμα  Β’

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ

ΤΥΠΟΣ  ΑΛΕΥΡΩΝ – ΝΕΡΟ – ΑΛΑΤΙ – ΜΑΓΙΑ – ΣΟΥΣΑΜΙ

ΤΙΜΗ  ΚΙΛΟΥ : 2   ΕΥΡΩ

Στην περίπτωση που πουλάτε  ψωμιά  μεγάλου βάρους  τα οποία κόβετε ενώπιον  του πελάτη,   θα  αναγράφετε  μόνο την τιμή κιλού και θα το ζυγίζετε.

 

Είμαστε  στη  διάθεσή  σας για οποιαδήποτε  πληροφορία  ή  διευκρίνιση που χρειάζεστε.

ΑΠΟ  ΤΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά