loader image

Συνταγή για choux

Νοέ 26, 2016 | Συνταγές

Το μυστικό για ωραία, αφράτα σου είναι στη σωστή αναλογία των υλικών. Υπάρχουν πολλές συνταγές. Αυτή που σας δίνουμε εδώ μας δίνει σου που φουσκώνουν αρκετά, παραμένοντας κούφια στο κέντρο.

Υλικά

  • 150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 100 γρ. νερό
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 10 γρ. ζάχαρη (περίπου ½ κ.σ.)
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. αβγά (περίπου 5 αβγά μεσαίου μεγέθους – για να είμαστε σίγουροι, τα ζυγίζουμε)

 

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ελαφρώς.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τεμαχισμένο. Προσοχή, όχι δυνατή φωτιά!
  • Μόλις αρχίσει να βράζει το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα. Πρέπει να έχει χρόνο να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι πριν απορροφηθούν τα υγρά και γίνει μια μάζα. Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, θα στεγνώσει γρήγορα το μείγμα και δεν θα προλάβει να ψηθεί το αλεύρι.
  • Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, σφίξει το μείγμα και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το αποσύρουμε.
  • Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, ώστε να χλιαρύνει, προσθέτοντας έπειτα ένα-ένα τα αβγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη (θα είναι σχετικά ρευστή).
  • Τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα κορνέ με φαρδύ, στρογγυλό στόμιο (χωρίς δοντάκια).
  • Σχηματίζουμε επάνω σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή σε μια λαδόκολλα μικρά μπαλάκια διαμέτρου 2 – 2,5 εκ. Αφήνουμε απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν ελαφρώς στο ψήσιμο.
  • Αν δεν έχουμε σακούλα κορνέ, μπορούμε να φτιάξουμε τα σου με δυο κουταλάκια: με το ένα παίρνουμε μια μικρή κουταλιά από τη ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε προς τη λαδόκολλα, δίνοντάς της παράλληλα στρογγυλεμένο σχήμα.
  • Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να στεγνώσουν.

Blog

Τελευταία Νέα:

Αυτόλυση

Αυτόλυση

Η αυτόλυση είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και απλή διεργασία, η οποία κρύβει πίσω της ένας πολύπλοκο μηχανισμό. Είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να...