loader image

Στέβια, η νέα Ζάχαρη!

Ιούλ 16, 2015 | Ενημέρωση

Το όνομα της έχει φέρει τα πάνω κάτω..
O λόγος για την στέβια, την νέα γλυκαντική ουσία, που η φήμη της εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς καθώς αλλάζει τα δεδομένα στις γλυκαντικές ουσίες!
Τα σάκχαρα της ζάχαρης, παρόλες τις προκαταλήψεις, είναι σχετικά «απαραίτητα» στην διατροφή μας και ως «καύσιμα» αλλά και στην διάθεσή μας! Όμως η στέβια ήρθε για να μας απαλλάξει απ’ όλες αυτές τις προκαταλήψεις!

Τι είναι όμως η στέβια;
Η Στέβια, Stevia Rebaudiana, είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται, κατά κόρον, στη Βραζιλία και στην Παραγουάη. Αποτελεί δε, την πιο διαδεδομένη φυσική γλυκαντική ουσία εκεί, καθώς η κατανάλωση της έχει εδραιωθεί από το 1800! Το όνομά της το πήρε από τον Ισπανό βοτανολόγο και γιατρό Petrus Jacobus Stevus, ο οποίος και ανακάλυψε..το «γλυκό χορτάρι»!

Το φυτό στέβια συγγενεύει με βότανα και άνθη, όπως το χαμομήλι, το εστραγκόν, το αντίδι, το μαρούλι, η μαργαρίτα, ο ηλίανθος και τα χρυσάνθεμα.

Η συστασή της
Το φυτό στέβια περιέχει μια ουσία την στεβιόζη ή στεβιόλη. Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά στοιχεία του, δεν αποδίδουν ενέργεια-θερμίδες και δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι το συστατικό που την ξεχωρίζει από κάθε άλλη γλυκαντική ουσία φυσική ή χημική.
Το 1931 οι χημικοί Bridel και Lavielle απομόνωσαν τα συστατικά στα οποία οφείλεται η γλυκιά γεύση των φύλλων της στέβιας. Οι ουσίες αυτές ονομάστηκαν στεβιοσίδη και ρεμπαουδιοσίδη-Α και είναι 200 με 300 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, σταθερά στην θερμότητα, σε διαφορετικά pH και δεν αποικοδομούνται.

Πώς συλλέγεται
Τα φύλλα της στέβια ξηραίνονται και αμέσως μετά εμβαπτίζονται σε νερό, έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα γλυκά συστατικά της. Κατόπιν απομονώνονται με διάφορες τεχνικές και καθαρίζονται, μέχρι να προκύψει η επιθυμητή ύλη.

Πώς χρησιμοποιείται
Η στέβια μπορεί να αντικαταστήσει κάθε είδους ζάχαρη, αντικαθιστά επάξια κάθε φυσική και χημική γλυκαντική ουσία. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών, φαγητών, ροφημάτων, ποτών, αναψυκτικών και μαρμελάδων, καθώς αντέχει ως και 200°C Κελσίου!
Επίσης χρησιμοποιείται σε κάθε τύπου διαιτητική, ειδική και προσεγμένη διατροφή και ενδείκνυται ιδιαίτερα σε αντικατάσταση όπου χρησιμοποιούνται, μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

5 συνηθισμένα ερωτήματα:

Είναι η στέβια ασφαλές και εγκεκριμένο προϊόν;
H Ευρωπαϊκή Ένωση και η αρμόδια Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχουν εγκρίνει τους γλυκοζίτες στεβιόλης ως απόλυτα αβλαβείς για την υγεία. Η αποδεκτή ημερήσια λήψη της, είναι 4 mg/kg σωματικού βάρους. Ήδη από το 2005 έχει επιτραπεί η κυκλοφορία της ως διατροφικό συμπλήρωμα και είναι κατάλληλη η χρήση της, σε τρόφιμα και καλλυντικά!

Τι πρέπει να γνωρίζω για την αγορά και την χρήση της στέβιας;
Η στέβια διατίθεται στην αγορά σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες και σε δισκία. Κάθε προϊόν της στέβια έχει διαφορετική συνιστώμενη χρήση, ιδιαίτερα για τους διαβητικούς αλλά διαφορετική συμπεριφορά στις θερμοκρασίες. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ανάλογα με την την καθαρότητα, την τυποποίηση, τη μορφή και την ποιότητα! Ενημερωθείτε οπωσδήποτε διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή, πριν την επιλογή αγοράς.

Είμαι διαβητικός, μπορώ να χρησιμοποιήσω στέβια;
Στην αγορά κυκλοφορούν σκευάσματα γλυκοζιτών στέβιας που περιέχουν διάφορες ουσίες, όπως η μαλτοδεξτρίνη, η οποία απαγορεύεται να καταναλώνεται από τους διαβητικούς. Θα πρέπει λοιπόν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, στην περίπτωση διαβήτη και να επιλέγετε σκευάσματα στέβιας μόνο με ερυθριτόλη. Παρόλα αυτά, πάντα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για την ποσότητα που επιτρέπετε καταναλώσετε.

Η χρήση της, βοηθά στην δίαιτα;
Αν κάνετε δίαιτα ή προσέχετε την διατροφή σας, η στέβια είναι το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό προϊόν, για να εντάξετε, την απαγορευμένη ως τώρα γλύκα, στο διαιτολόγιό σας! Η στέβια περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη θερμίδων και συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια ελέγχου των επιπλέον κιλών! Βέβαια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η στέβια να θεωρηθεί ως προϊόν αδυνατίσματος!

Η χρήση της στέβια ωφελεί τον οργανισμό;
– Με την στέβια το pH του στόματος παραμένει σε φυσιολογικό επίπεδο ενώ τα δόντια δεν προσβάλλονται από οξέα.
– Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες Β, νιασίνη, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και φυτικές στερόλες.
– Δεν προσδίδει υδατάνθρακες και δεν επηρεάζει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα!

Μην διστάσετε λοιπόν να εντάξετε την στέβια στην διατροφή σας σε κάθε της μορφή, καθώς είναι ασφαλής, χωρίς τοξικές παρενέργειες, πολύ πιο «αγνή» και ωφέλιμη από την κοινή ζάχαρη. 1 κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα στέβιας αποδίδει ισάξια γλυκαντική ικανότητα με 1 φλιτζάνι ζάχαρη και κυρίως έχει 0 θερμίδες!

Πάντα όμως θα πρέπει να έχετε υπόψιν, ειδικά σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας σχετικά με την διατροφή, οτι πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για την χρήση της στέβιας σχετικά με τα υποπροϊόντα της και την ποσότητα καθημερινής χρήσης!

Blog

Τελευταία Νέα:

Αυτόλυση

Αυτόλυση

Η αυτόλυση είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και απλή διεργασία, η οποία κρύβει πίσω της ένας πολύπλοκο μηχανισμό. Είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να...