Ετήσια εορταστική εκδήλωση από τo Σωματείο Αρτοποιών Πειραιά

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 12.30 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και επισημότητα η ετήσια εορταστική εκδήλωση προς τιμή του Αγίου Δημητρίου, προστάτη του Σωματείου.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, Μητρόπολη του Πειραιά τελέσθηκε αρτοκλασία, όπου Αρτοποιοί με τις οικογένειές τους, Φίλοι και Συνεργάτες της τάξης, παρακολούθησαν την τελετή και μετά το πέρας της αρτοκλασίας ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο “Birra – Birra”, στην περιοχή Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.

Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γ.Μώραλης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Αλ.Αργουδέλης, ο Β΄Αντιπρόεδρος & εκπρόσωπος της ΟΑΕ κ. Πρ.Τσουκαλάς ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγίου κ. Αρ.Τηλιγάδας – ο Αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Αιγίου καθώς και Ταμίας της ΟΑΕ κ. Ανδ.Παπαϊωάννου – ο Γεν. Γραμματέας της Συντεχνίας Αιγίου κ. Δ. Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Κορίνθου κ. Ι. Βακάλογλου, ο Πρόεδρος της ΣΑΑΠΠ κ. Χ. Μάνος, & ο κ. Ι. Καπλάνης μέλος της ΣΑΑΠΠ και της ΟΑΕ, ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών τ. Διοικήσεως Πρωτευούσης, κ. Π. Σαχινίδης, ο τ. Πρόεδρος ΣΑΝΠ & ΟΑΕ κ. Ηλ.Έξαρχος, ο τ. Πρόεδρος ΣΑΝΠ κ. Γ. Καλαμπόκας, ο τ. Πρόεδρος ΣΑΑΠΠ & ΟΑΕ κ.Ν.Νούσιας, ο Πρόεδρος ΗΣΠ & τ.Γεν.Γραμματέας ΣΑΝΠ κ.Δ.Λένης, ο τ.Γεν.Γραμματέας ΣΑΝΠ κ.Χαρ.Πάντος, ο κ.Ι.Μάνος τ.Αντιπρόεδρος ΟΑΕ, ο κ.Χρ.Έξαρχος τ.αναπλ.Ταμίας ΟΑΕ, ο κ.Γ.Έξαρχος τ.μέλος της ΣΑΑΠΠ, οι κ. κ. Δ. Σαμιωτάκης & Απ. Τσάπραζης Πρόεδρος & Γεν.Γραμματέας της ΟΒΣΠ.

Παρευρέθησαν επίσης ο κ. Γ. Σηφοστρατουδάκης, Δ/ντής στο περιοδικό “Ο Αρτοποιός και η δουλειά του” και η κ. Β. Γεωργιλά, Δ/ντρια της εφημερίδας “Η νέα Εφημερίς Αρτοποιών”.

Από τις εταιρείες μας τίμησαν με την παρουσία τους :

Ο κ. Στ. Αντωνόπουλος από την εταιρεία Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ,

Ο κ. Αν. Βενέτης από την εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΜΑΡΡΑ ΑΕ

Οι κ.κ. Θ. & Β.Κουρλαμπάς από την εταιρεία ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΡ.ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ ΕΠΕ

Ο κ. Β. Νούσης από την εταιρεία ΝΟΒΑ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΟΥΣΗΣ

Οι κ.κ. Μιτωνίδης & Κοντοσώρος από την εταιρεία ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΒΕΕ και εκπρόσωποι των εταιρειών ΖΥΜΕΣ ΛΕΣΑΦΡ ΑΕΒΕ, ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ Κ.ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΥΛΟΙ ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ, CLIVANEXPORT ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΕ, ΣΤ.ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ.Γεώργιος Τσουκαλάς απηύθυνε χαιρετισμό, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους :

«Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Πρόεδροι των φίλων Σωματείων,

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί Συνεργάτες

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην ετήσια γιορτή του Σωματείου μας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, προστάτη του Σωματείου.

Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου. Σήμερα, φίλες και φίλοι δεν θα αναφερθώ στα προβλήματα του κλάδου μας που με κάθε ευκαιρία τα αναδεικνύουμε και τα προβάλλουμε – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αγωνιζόμαστε και δεν θα διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας, απλά θέλω να κάνω μια αναφορά με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια ημέρα διατροφής στο αγαθό, στο προϊόν που υπηρετούμε αλλά που τα τελευταία χρόνια το έχουμε παραμελήσει λόγω συνθηκών και κακών συγκυριών, με αποτέλεσμα να έχει χάσει τη θέση που του αξίζει και ως προϊόν και ως αξία.

Μιλάω για το ψωμί. Το ψωμί που είναι η χαρά της ζωής, σύμβολο της ίδιας της ζωής. Ζεσταίνει την καρδιά, είναι η θύμηση της προαιώνιας σχέσης του ανθρώπου με τη γη. Είναι η τροφή – σύμβολο κάθε πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Το ψωμί είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια ζυμωμένο με την ιστορία του ανθρώπου : με την τροφή του, την επιβίωσή του, τη θρησκευτική του λατρεία αλλά και τις μικρές ή μεγάλες γαστρονομικές απολαύσεις του. Στο πέρασμα των χρόνων έγιναν κοσμογονικές αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης, στις γευστικές προτιμήσεις και στις συνήθειές μας. Το ψωμί όμως παρέμεινε και παραμένει “στήριγμα ζωής” και θεμελιακό στοιχείο της διατροφής μας. Πέρα από φυλετικές, θρησκευτικές, γεωγραφικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές, απλά έχει και αυτό προσαρμοστεί και προσαρμόζεται συνεχώς στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, στις διαιτητικές τάσεις και στις ιδιομορφίες τόπων και εποχών.

Το ψωμί είναι το κυρίαρχο στοιχείο του τραπεζιού σε όλους τους πολιτισμούς, παλαιότερους και νεώτερους και ο τρόπος που χρησιμοποιείται είναι τελετουργικός και συμβολικός. Σε όλα τα σημεία-σταθμούς της ανθρώπινης ζωής, προσφέρεται ψωμί ως σύμβολο ευεργετικής δύναμης. Σήμερα σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα, η Βιοτεχνική Αρτοποιία είναι από τους λίγους κλάδους που όχι μόνο αντιστέκεται στη συνεχή εκβιομηχάνιση της παραγωγής αλλά και αναπτύσσεται διαρκώς, διατηρώντας τη μερίδα του λέοντος στην αγορά του ψωμιού. Το επιτυχημένο πάντρεμα της σύγχρονης τεχνολογίας με την παράδοση, η χρήση αγνών υλικών, το μεράκι και η αγάπη του έλληνα φούρναρη για καλό ψωμί καθώς και για τον άνθρωπο, είναι τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν από τους άλλους και που θα διασφαλίσουν στο μέλλον την εμπιστοσύνη του έλληνα καταναλωτή στο Φούρνο της Γειτονιάς. Είναι παράδοση και κληρονομιά που πρέπει να διαφυλάξουμε, όχι μόνο ως βάση της διατροφής μας, αλλά και ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας.

Για όλα αυτά λοιπόν, εμείς οι Βιοτέχνες Αρτοποιοί που εκπροσωπούμε το Φούρνο της Γειτονιάς, πρέπει να διαφυλάξουμε το ιερό και μοναδικό προϊόν και να το ξαναφέρουμε στη θέση που του αξίζει. Να το περιφρουρήσουμε από τις επιδρομές που δέχεται ως προϊόν και ως αξία από τους εμπόρους και τους νεόκοπους βιομήχανους, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ασελγούν πάνω στο ιερό αυτό αγαθό, ευτελίζοντάς το και ως τιμή και ως αξία.

Με την παράκληση λοιπόν να σεβαστούμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά και στο οποίο έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, αυτό που υπηρετήσαμε και υπηρετούμε, κλείνω την αναφορά μου στο ψωμί, που προσωπικά το εκτιμώ και σέβομαι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο παρασκευάζω στο μαγαζί μου και που ποτέ δεν το θεώρησα κράχτη αλλά στυλοβάτη του Φούρνου.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους, ο Άγιος Δημήτρης να μας έχει όλους καλά και να μας δώσει δύναμη να ανταπεξέλθουμε στον καθημερινό δύσκολο αγώνα μας. Να είστε καλά.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα την προσοχή σας γιατί θέλουμε να τιμήσουμε ένα δικό μας άνθρωπο και καλό συνάδελφο, για τα πάρα πολλά χρόνια προσφοράς του στο Σωματείο μας καθώς και στην Ομοσπονδία μας. Ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας θα απονείμει τιμητική πλακέτα στον τ.Πρόεδρο του ΣΑΝΠ κ.Γιάννη Καλαμπόκα. Καλώ τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου κ.Δημήτρη Ντούρα για την απονομή» .

Στη συνέχεια ο κ.Δ.Ντούρας αφού απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, εξήρε το χαρακτήρα και την άριστη συνεργασία που είχαν με τον κ.Γ.Καλαμπόκα για πολλά χρόνια στο Σωματείο μας, και απένειμε την τιμητική πλακέτα του Σωματείου στον τ.Πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Ν.Πειραιώς κ.Γιάννη Καλαμπόκα.

Ο τ.Πρόεδρος κ.Γ.Καλαμπόκας ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την τιμή που του έκαναν και απηύθυνε χαιρετισμό : « Θέλω να σας ευχηθώ ο ΄Αγιος Δημήτριος να χαρίζει υγεία και χαρά σε όλους. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ευχαριστήσω εσάς και τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου μας για αυτή την τιμητική διάκριση. Με τη σειρά μου την αφιερώνω στους επί σειρά ετών συνεργάτες μου στον συνδικαλιστικό χώρο της αρτοποιίας, στους συναδέλφους που πίστεψαν και στήριξαν την προσπάθειά μας για μια καλύτερη Βιοτεχνική Αρτοποιία.

Στους αείμνηστους Σωκράτη Παπαχρήστου, Μιχάλη Μπούγια, Φώτη Μάνο, Γιώργο Γρίκα και τον εν ζωή Βασίλη Κουκουμέρια. Οι ανωτέρω υπήρξαν για μένα συνδικαλιστικοί φάροι, ώστε σήμερα να παραλαμβάνω υπερήφανος την τιμητική πλακέτα για τον κόκκο άμμου που έβαλα στο οικοδόμημα της Βιοτεχνικής Αρτοποιίας. Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που είχα ως Πρόεδρος του Σωματείου Πειραιά, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ.Ηλία Έξαρχο, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ.Μιχάλη Μούσιο καθώς και τη Διευθύντρια του Σωματείου μας κ.Σιούτη, της οποίας είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω την εργατικότητα και την προσφορά της, ώστε το Σωματείο μας να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Τέλος, ευχαριστώ την οικογένειά μου και ιδιαίτερα τη σύζυγό μου για την κατανόηση και τη συμπαράσταση σε αυτή την προσπάθειά μου. Κλείνοντας, θα ήθελα να αφιερώσουμε ένα θερμό χειροκρότημα για όσους ανέφερα.»

Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος του Σωματείου κ.Γ.Τσουκαλάς έκανε αναφορά στην ομάδα αρτοποιίας η οποία μας εκπροσώπησε τον περασμένο Φεβρουάριο στην έκθεση Artozyma ΄18 στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στο 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού με πολλή αξιοπρέπεια και επιτυχία, λέγοντας : « Θα ήθελα να συγχαρώ από τη θέση αυτή τα τέσσερα παιδιά που εκπροσώπησαν το Σωματείο μας και είναι εδώ μαζί μας, τα οποία είναι ο κ.Αλ.Κριτσαντώνης, ο κ.Μ.Νανόπουλος, η κ.Μ.Γκιόκα και ο κ.Μ.Τσουκαλάς. Παρουσίασαν μια πολύ όμορφη δουλειά παρότι συστάθηκαν ως ομάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο η προσπάθεια και το αποτέλεσμα μας αφήνει πολύ ικανοποιημένους και περήφανους».

Τέλος, ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ευχαριστούν θερμά την εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΑΦΩΝ ΜΑΡΡΑ ΑΕ για την ευγενική χορηγία με την οποία κάλυψε μέρος της σημερινής μας εκδήλωσης.

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά