Στροφή στην αρτοποιία για να μην… πεινάσουμε!

Στροφή στην αρτοποιία, για να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας, προτείνουν στους νέους οι εκπαιδευτικοί των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ (ΕΠΑΣ) κάνοντας παράλληλα λόγο και για άνθηση των επαγγελμάτων που αφορούν στη σχεδίαση και παραγωγή ενδυμάτων.

Οι επισημάνσεις έγιναν σε εκδήλωση επίδειξης επαγγελματικών δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων των ΕΠΑΣ Μαθητείας και ΙΕΚ νομού Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΔ, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο “Ι.Βελλίδης”, παρουσία του υφυπουργού εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου. “Πιστεύω ότι ένα από τα κεντρικά ζητήματα, αν θέλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε ένα πλαίσιο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ηλιόπουλος, αφού περιηγήθηκε σε όλα τα σταντ με τις δημιουργίες των μαθητών των Σχολών.

“Τα χρόνια της κρίσης”, συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος,”επικράτησε το επιχείρημα ότι το φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και να φέρει την ανάπτυξη”. “Η αντίληψη της δικής μας κυβέρνησης βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα: πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα μέσω της αναβάθμισης και της προστασίας της εργασίας και κομμάτι αυτού αποτελεί ο θεσμός της κατάρτισης και της μαθητείας”. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών λειτουργών ΟΑΕΔ και διευθυντή ΕΠΑΣ Ωραιοκάστρου, Γιάννη Παπατσεχιλίδη, οι ειδικότητες αρτοποιία και ζαχαροπλαστική τέχνη, έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση, αφού δέχονται κάθε χρόνο 200 αιτήσεις για φοίτηση για 50 θέσεις.

“Είναι ειδικότητα – κυρίως η αρτοποιία – με υψηλή ζήτηση και προσφορά θέσεων για πρακτική. Αν επενδύσει ένας νέος στο να γίνει αρτοποιός, σίγουρα θα βρει δουλειά, η οποία είναι μεν δύσκολη, με σκληρά ωράρια, αλλά παρέχει επαγγελματική αποκατάσταση”, εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Παπατσεχιλίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος των τροφίμων είναι δυναμικός και υπέστη τη λιγότερη ζημία στην οικονομική κρίση. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι οι σπουδαστές, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, κάνουν και την πρακτική τους σε διάφορες επιχειρήσεις και είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, ότι “το 50% αυτών που κάνουν μαθητεία σε επιχειρήσεις, διατηρούνται ως εργατικό δυναμικό αφού λήξει η μαθητεία, από τις ίδιες τις επιχειρήσεις”.

Άνοδος και στη σχεδίαση και παραγωγή ενδυμάτων Θετικά είναι και τα σημάδια στον κλάδο της σχεδίασης ενδυμάτων, καθώς διαπιστώνεται αύξηση της ζήτησης από τους νέους, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) στηρίζει την ΕΠΑΣ Υφάσματος – Ένδυσης, που έχει κύριο αντικείμενο σπουδών τη σχεδίαση και παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων. “Ο κλάδος φαίνεται ότι επανέρχεται στις παλιές καλές εποχές και θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους μέσα από τη σχολή του ΟΑΕΔ. Θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων και φυσικά στην απορρόφηση των αποφοίτων της Σχολής”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Θεόφιλος Ασλανίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά