Οστεοπόρωση: Οι 4 τροφές που απομακρύνουν τον κίνδυνο

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Οστεοπόρωσης, θα θέλαμε να σημειώσουμε την σημασία της ενημέρωσης και τις πρόληψης, όπως σε όλες τις παθήσεις, έτσι και σε αυτή την πολύ συχνη πάθηση που μαστίζει την εποχή μας.

Τι είναι η οστεοπόρωση; Τι επιπτώσεις έχει; Ποια  είναι τα συμπτώματα και ποιά η θεραπεία της;

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μέτρια ποιότητα οστού. Εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα ή πόνους έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα, που εντοπίζεται συνήθως στο ισχίο, στην σπονδυλική στήλη, ή στον καρπό. Γι΄αυτό χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή επιδημία της εποχής μας. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνους, ανικανότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις, στο θάνατο.

Σε όλους μας παρατηρείται κάποια οστική απώλεια με το πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν είναι απαραίτητο, οτι θα εμφανίσουμε όλοι οστεοπόρωση. Στην μέση ηλικία, η πιθανότητα για τις γυναίκες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση μεγαλώνει, γιατί χάνουν την προστατευτική ιδιότητα των οιστρογόνων στα οστά, όμως η οστεοπόρωση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα λόγω πολλών παραγόντων. Επομένως, είναι απαραίτητο να «χτίσουμε» γερά οστά κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την οστική μάζα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Μία στις 2 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες κινδυνεύουν να υποστούν κάποια στιγμή κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν την υγεία των οστών τους με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα.
Η υγεία των οστών δεν είναι σημαντική μόνο για τους ηλικιωμένους γι’ αυτό η πρόληψη πρέπει να αρχίζει εγκαίρως.

Δείτε τέσσερις τροφές που συμβάλλουν στη διατήρηση γερών οστών.

Γάλα

Το γάλα είναι ιδανική τροφή για το χτίσιμο γερών οστών. Το γάλα αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο που είναι το βασικό συστατικά για γερά οστά αλλά και καλές πρωτεΐνες, μαγνήσιο και κάλιο που είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία.

Ένα με δύο ποτήρια γάλα με χαμηλά λιπαρά σε καθημερινή βάση είναι η ιδανική ποσότητα για γερά οστά. Εάν δεν πίνετε γάλα αντικαταστήστε το με γιαούρτι ή τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Μην τα παρακάνετε πάντως με την κατανάλωση γάλακτος, καθώς σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία των οστών σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος και πρόωρου θανάτου (πάνω από τρία ποτήρια την ημέρα).

 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, κατσαρό μαρούλι, ρόκα, κάρδαμο) είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση, ειδικά από όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά. Κάποια από αυτά όμως, όπως το σπανάκι περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Ψάρια

Ψάρια όπως οι σαρδέλες σε κονσέρβα και ο σολομός με κόκαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και αποτελούν εναλλακτική πηγή για όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη D.

Συμπληρώματα διατροφής

Αν θα έπρεπε κάποιος να εστιάσει σε ένα συστατικό για την υγεία των οστών, αυτό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η βιταμίνη D. Πρόκειται όμως για βιταμίνη που δεν υπάρχει στη φύση και περιέχεται σε ελάχιστες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και ο κρόκος του αυγού. Αν δεν καταναλώνετε αρκετή βιταμίνη D, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας υποδείξει κάποια συμπληρώματα.

 

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά