Πολίτικο Κιουνεφέ

Η πολίτικη κουζίνα έχει «σημαδέψει» όλους μας είτε μέσα από ταινίες, όπως η Πολίτικη Κουζίνα, είτε από την παραδοσιακή φιγούρα του βιβλίου της Λωξάντρας…είτε από τα ήθη και τα έθιμα που έχουν κουβαλήσει μαζί τους τόσοι Έλληνες της Σμύρνης! Συναρπάζουν όλους μας όλες οι λεπτομέρειες της Πολίτικης κουλτούρας και φιλοξενίας. Τα τεράστια τραπέζια, στρωμένα με μεταξωτά τραπεζομάντιλα, πορσελάνινα πιάτα, ασημικά και επάνω όλες οι καλομαγειρεμένες συνταγές μαζί με αρώματα από μπαχάρια και φρέσκο βούτυρο!

Σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας, μια παραδοσιακά πολίτικη συνταγή για κιουνεφέ! Ένα γλυκό που θα μοσχοβολίσει το σπίτι σας και θα σας ταξιδέψει στην παραμηθένια Πόλη!

Κιουνεφέ Πολίτικο
•Έτοιμο σε: 40′    •Ποσότητα: 8-10 άτομα   •Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά
300 gr. φύλλο για κανταϊφι
300 gr. τυρί μοτσαρέλα (φρέσκια αν θέλετε)
200 gr. βούτυρο
Φυστίκι Αιγίνης ανάλατο

για το σιρόπι
300 gr. ζάχαρη
220 ml. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα υγρής βανίλιας
1 λεμόνι

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και τρίβουμε το τυρί.
Ανοίγουμε το φύλλο κανταϊφι και το «ξεμαλλιάζουμε» ώστε να γίνει αέρινο.
Επιλέγουμε τον τρόπου που θέλουμε να ψήσουμε τον κιουνεφέ. Μια περίπτωση είναι να το ψήσουμε στον φούρνο και η άλλη, πιο εύκολη, σύντομη και νοστιμότερη, είναι να το ψήσουμε σε ένα τηγάνι.
Παράλληλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να γίνουν σιρόπι μαζί με φλούδες από το λεμόνι και στο τέλος ρίχνουμε την υγρή βανίλια.
Τοποθετούμε την μισή ποσότητα από το φύλλο κανταϊφι σε ένα βαρύ τηγάνι και ραντίζουμε με την μισή ποσότητα του βουτύρου να βραχεί καλά όλο το φύλό.
Πατάμε το φύλλο με το χέρι μας πιέζοντάς το και προσθέτουμε το τυρί.
Από πάνω καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και πιέζουμε να πάρουμε μια συμπαγή «πίτα». Πιέζουμε και στα πλάγια να κλείσει καλά.
Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ξεκινάμε να ψήνουμε τον κιουνεφέ. Στα 7-8 λεπτά ελέγχουμε αν έχει χρυσαφίσει και ψηθεί η κάτω πλευρά.
Μόλις ψηθεί αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και η επάνω. Μόλις ψηθεί και η άλλη πλευρά αποσύρουμε από την φωτιά και σιροπιάζουμε.
Αφήνουμε τον κιουνεφέ μερικά λεπτά να ρουφήξει το σιρόπι του και σερβίρουμε με μπόλικο σπασμένο φυστίκι.

 

Tips:

~ Αν επιλέξετε να ψήσετε τον κιουνεφέ στον φούρνο ψήνετε μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα η επιφάνεια.

~ Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri.

~ Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο ή μυζήθρα, ή και ένα μείγμα από αυτά.

~ Μπορείτε να σιροπιάσετε τον κιουνεφέ όσο θέλετε, οπότε μπορείτε να ρίξετε την μισή ποσότητα του σιροπιού και κατόπιν να σιροπιάζετε κάθε κομμάτι.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά