Σμυρνέϊκα πασχαλινά κουλουράκια

Παραδοσιακά η Μεγάλη Πέμπτη ανήκει στο βάψιμο των κόκκινων αυγών, αλλά και στην ετοιμασία των λαμπριάτικων εδεσμάτων. Το σπίτι γεμίζει από μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα τσουρέκια, από τα ροδοψημένα πασχαλινά κουλουράκια και οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με καμία άλλη δουλειά. Μεγάλη συμμετοχή σε όλα αυτά βέβαια, έχουν και τα παιδιά, τα οποία νιώθουν ότι βοηθάνε και παράλληλα περνάνε δημιουργικά την ώρα τους. Γιαγιάδες, θείες, ανήψια και εγγόνια όλοι ευπρόσδεκτοι στην κουζίνα έστω κι αν παραβρίσκονται απλώς για την παρέα ή για να πιουν τον καφέ τους.

Σήμερα λοιπόν, σας αφιερώνουμε μια συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια από την Σμύρνη, με σίγουρη επιτυχία και νοστιμιά λόγω καταγωγής.
Ευχόμαστε καλή απόλαυση και καλές ετοιμασίες, στέλνοντας τις πιο θερμές ευχές μας για το Πάσχα! Καλή Ανάσταση σε όλους!

Αφράτα πασχαλινά κουλουράκια

Προετοιμασία: 30-40 λεπτά να ετοιμάσετε την ζύμη και 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου το ψήσιμο, ανάλογα με το μέγεθος ταψιού και κουλουριών. Σχετικά εύκολη και ευχάριστη συνταγή εάν την κάνετε με παρέα.

Υλικά
1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
250 γρ. βούτυρο
500 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1/2 φλ. (125 ml) χυμό πορτοκάλι
1/2 φλ. (125ml) γάλα
15-20 γρ. αμμωνία
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
2-3 βανίλιες
ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια

 

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε την ζύμη: Σε μεγάλο μπρίκι ζεσταίνετε το γάλα με τις βανίλιες – να μην κάψει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο. Το μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε με μίξερ. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ. Διαλύετε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού σε μπολ που κρατάτε πάνω από το μείγμα και τα προσθέτετε στο χτυπημένο μείγμα αυγών-ζάχαρης.
Σημείωση: Η σόδα μόλις διαλυθεί στον χυμό θα αρχίσει να αφρίζει και να ξεχειλίζει από το ποτήρι οπότε κάνετε αυτή την διαδικασία πάνω από το μπολ.
Διαλύετε την αμμωνία στο ζεστό γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ. Ανακατεύετε. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.
Πλάθετε τα πασχαλινά κουλουράκια: Παίρνετε μια ποσότητα σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγετε σε μακρύ μπαστούνι. Το στριφογυρίζετε ή κάνετε το κλασικό σχήμα της πλεξούδας με τρία μπαστούνια ή όποιο άλλο σας αρέσει. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα τοποθετείτε με απόσταση 3-4 εκ. γιατί θα φουσκώσουν.
Ψήνετε τα κουλουράκια:Αλείφετε τα πασχαλινά κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αυγού για να γυαλίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Ψήνετε στους 200 βαθμούς C για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Έτοιμα! Καλή σας επιτυχία!

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά