Κινόα, ένας Πρωτεϊνούχος Σπόρος


Η κινόα, αρκετά διαδεδομένη σήμερα στους καταναλωτές, δεν αποτελεί πλέον μια «γκουρμέ» εναλλακτική, αλλά μια επιλογή για μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή.

Τι είναι η κινόα;

Η κινόα ή χηνοπόδιο, με επιστημονική ονομασία, Chenopodium quinoa, είναι ένας θάμνος που φύεται στην Νότια Αμερική και συγκεκριμένα, στις Άνδεις.
Ο θάμνος της κινόα ανήκει στα αγγειόσπερμα και οι βρώσιμοι σπόροι της, μπορεί να ποικίλλουν στο χρώμα· μπορεί να είναι κόκκινοι, λευκοί, μπλέ ή μαύροι! Η γεύση τους μοιάζει μ’αυτή των ξηρών καρπών και έχουν μαλακή, αφράτη και τραγανή υφή.
Η κινόα δεν ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών. Συγγενεύει με τον αμάραντο, το σπανάκι, το παντζάρι και είναι εφάμιλλο των πράσινων φυλλώδων λαχανικών. Η κινόα καλλιεργείται περίπου από το 3.000 π.Χ. στις Ανδεις, σε υψόμετρα άνω των 2.000m, χάρη στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν εκεί! Φύεται και καλλιεργείται σε αμμώδη, φτωχά εδάφη, δεν χρειάζεται λιπάσματα και δεν έχει μεγάλη απάιτηση νερού!

Για την ιστορία της

Η «τσισάγια μάμα» των Ίνκας, πρωτοκαλλιεργήθηκε από τον ίδιο τον αυτοκράτορα και μάλιστα με εργαλεία της εποχής…από χρυσάφι! Η «μητέρα» των τροφών τους, αποτελούσε για τον λαό των Ίνκας την δεύτερη σε επιλογή και σε αξία τροφή, μετά από την πατάτα και με τρίτη το καλαμπόκι! Ο λαός των Άνδεων θεωρούσε την κινόα ιερή και την συνέδεε με διάφορες τελετές γονιμότητας! Όταν οι Ισπανοί κατέκτησαν την γη των Άνδεων, θεώρησαν την κινόα ως υποδέεστερη τροφή και αργότερα την απαγόρευσαν, καθώς μ’αυτή συττίζονταν οι Ινδιάνοι και ήταν άμεσα συνυφασμένη με τις μη χριστιανικές τελετουργίες τους.

Η προσοχή του Δυτικού πολιτισμού στράφηκε στην κινόα το 1987, έπειτα από μια επίσκεψη του ισπανικού βασιλικού ζεύγους! Στην εξέλιξη του χρόνου, η κινόα αναγνωρίστηκε ως εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρης τροφή, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, αλλά και από την ΝΑSA και πλήθος διατροφολόγων.

H διατροφική της αξία

Εκτός από την ιδιαίτερη, πλούσια περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεϊνες 12-18%, ας δούμε τα υπόλοιπα οφέλη της,  που κατατάσσουν την κινόα στον κατάλογο των υπερτροφών!

Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και γι΄αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, χωρίς να στερηθούν τα πολύτιμα στοιχεία που προσδίδουν τα σιτηρά στον οργανισμό!

10 μεταλλικά στοιχεία, 11 βιταμίνες, 9 αμινοξέα εμπεριέχονται σε μια από τις πιο πλούσιες και πλήρεις τροφές! Τα 100 gr κινόα προσδίδουν μόλις 120Kcal!

Γιατί να εντάξετε την Κινόα στην διατροφή σας

  • · Δεν είναι τυχαίο ότι η κινόα αποτελεί βασική διατροφή των αθλητών, των αστροναυτών, των χορτοφάγων αλλά και υποστηρίζεται ότι έχει τόση θρεπτική αξία, που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και το μητρικό γάλα.
  • · Η πρόσληψη της βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
  • · Είναι ευκολοχώνευτη.
  • · Βοηθά στην ανάπτυξη των ιστών και στην επανόρθωσή τους.
  • · Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πλούσια σε Ω3.

Χρήση και Μαγειρική

Η κινόα παρότι δεν πρέπει να συγχέεται και να κατατάσσεται στην κατηγορία των δημητριακών, παρόλαυτά μαγειρεύται σαν δημητριακό.

Η κινόα τρώγεται με διάφορους τρόπους:
Χρησιμοποιείται σαν ρύζι, μπορείτε να την δοκιμάσετε σαν δημητριακό, βρασμένη με λεμόνι και ελαιόλαδο, μπορεί να μπει σε συνταγές τύπου ριζότο, σε σαλάτες με λαχανικά και ζυμαρικά, σούπες, γέμιση σε κρεατικά, μπορείτε να την προσθέσετε σε ψωμί, να συνοδεύσετε πουλερικά, κρεατικά και ψάρια. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε την επόμενη φορά να φτιάξετε γεμιστά με κινόα.

Η κινόα πριν καταναλωθεί και μαγειρευτεί, θα πρέπει να ξεπλυθεί καλά με καυτό νερό για να  φύγουν οι σαπωνίνες που προσδίδουν μια πικρή γεύση στους σπόρους.

Οι σπόροι του κινόα βράζονται όπως και το πλιγούρι. Βράστε την κινόα σε διπλάσια ποσότητα αλατισμένου νερού από το βάρος του. Βραστε την 20 περίπου λεπτά, σε μέτρια φωτιά, έπειτα αποσύρετε και αφήστε την να απορροφήσει το νερό που έχει μείνει.
Εάν επιθυμείτε την πιο σπυρωτή υφή της, μπορείτε κατόπιν να την σωτάρετε.

Μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε κινόα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μεγάλα καταστήματα τροφίμων και καταστήματα ντελικατέσεν.

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά