Το ψωμί, βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής

Το ψωμί και τα προϊόντα αυτού υπήρξαν για πολλά χρόνια η βάση και το θεμέλιο της παραδοσιακής διατροφής σε κάθε σημείο της ελληνικής γης. Από την αρχαία Ελλάδα, όπου παρασκευάζονταν περίπου 70 διαφορετικά είδη ψωμιού, έως το Βυζάντιο, όπου η αρτοποιία αποτελούσε τέχνη, αλλά και μέχρι την ορθόδοξη Χριστιανική λατρεία, το ψωμί είναι ένα ξεχωριστό, αναντικατάστατο τρόφιμο με ιδιαίτερο κύρος.

Στη βάση της διατροφικής πυραμίδας

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ψωμί, τα προϊόντα το και τα δημητριακά γενικότερα, αποτελούν τη βάση στις περισσότερες πυραμίδες διατροφής, αποτελούν δηλαδή τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, σε συγκεκριμένες ποσότητες πάντα. Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, όπου θέτει το ψωμί ως βασικό τρόφιμο υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, η οποία επιπλέον συμπεριλαμβάνει υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο.

Τα τρόφιμα έχουν ταξινομηθεί σε έξι μεγάλες ομάδες, την ομάδα γάλακτος και γαλακτοκομικών, κρέατος, ψωμιού και δημητριακών, φρούτων, λαχανικών και λίπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά την κατανάλωση 6-11 μερίδων από την ομάδα του ψωμιού και των δημητριακών, σε καθημερινή βάση, για την διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου.

Το φρέσκο ψωμί λοιπόν, είναι αδύνατον να παραληφθεί από την διατροφή του ανθρώπου, χωρίς να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες, καθώς περιέχει σπουδαία θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για τον οργανισμό και τη συντήρησή του. Αποτελεί λοιπόν μία από τις πιο υγιεινές τροφές για τα άτομα κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και φτωχό σε λιπαρά.

Ένας μύθος για το ψωμί

Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να αναφέρουμε και να καταρρίψουμε έναν μύθο που επικρατεί σε σχέση με το ψωμί, ότι δηλαδή «το ψωμί παχαίνει». Πολλοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση ψωμιού οδηγεί στην παχυσαρκία, ενώ η αποφυγή του οδηγεί στην εύκολη απώλεια κιλών. Η αντίληψη αυτή είναι εντελώς λανθασμένη και πρόκειται για μία πολύ μεγάλη παρεξήγηση, αφού η μία μερίδα ψωμιού δίνει μόλις 80 θερμίδες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι 100γρ. ψωμιού (περίπου 3 λεπτές φέτες), προσδίδουν 230-240 θερμίδες. Συνεπώς, το ψωμί δεν παχαίνει! Μόνο ό,τι καταναλώνεται σε υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Άλλωστε, η καλύτερη συμβουλή δεν μπορεί να είναι άλλη από το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον».

Αναμφισβήτητα, λοιπόν, το ψωμί καλής ποιότητας θα το συνιστούσε κάθε διατροφολόγος να καταναλώνεται καθημερινά ανεπιφύλαχτα. Άλλωστε αποτελεί από τα λίγα τρόφιμα που στις μέρες μας μπορούμε να εμπιστευθούμε για την ποιότητά του, αρκεί να το προμηθευόμαστε από την κατάλληλη πηγή, που είναι ευτυχώς ακόμα για την Ελλάδα, ο φούρνος της γειτονιάς.

Η αξία του φρέσκου

Ωστόσο οι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας για γρήγορούς ρυθμούς έχουν ωθήσει την πλειοψηφία των ανθρώπων να καταφεύγουν στην ευκολία των σούπερ μάρκετ για το σύνολο των αγορών τους. Μια προσεκτική ματιά στα ράφια των εντυπωσιακά συσκευασμένων ψωμιών, με τις ελάχιστες πληροφορίες ωστόσο για τα συστατικά τους (συντηρητικά και βελτιωτικά), θα μας πείσει ότι αυξάνονται οι ποικιλίες τους όσο και οι ποσότητές τους. Μπορούν όμως να αντικαταστήσουν επάξια το φρέσκο ψωμί του φούρνου της γειτονιάς; Ή μήπως θυσιάζεται η υγιεινή διατροφή του ανθρώπου στο βωμό της ευκολίας και της ταχύτητας;

Αναπόφευκτα, πλέον δημιουργείται το ερώτημα, αν η ψύξη της ζύμωσης του ψωμιού και η κοινή ψύξη προψημένων άρτων (βιομηχανικά παρασκευασμένων), είναι τόσο αθώα και αβλαβής, χωρίς απώλεια ποιότητας και θρεπτικών συστατικών. Πλήθος, ωστόσο, ερευνών έχουν βγει στο φώς της δημοσιότητας, για να επιβεβαιώσουν τις υποψίες και φοβίες μας για τη σημαντική απώλεια της ποιότητας και των θρεπτικών συστατικών των άρτων που υφίστανται τη διαδικασία της ψύξης-απόψυξης.

Εν κατακλείδι, γίνεται σαφές σε όλους ότι το φρέσκο, καλοψημένο ψωμί που διατίθεται στους φούρνους της γειτονιάς είναι πολύτιμο και αναντικατάστατο. Κανένα κατεψυγμένο ή προψημένο αρτοσκεύασμα άρτου δε μπορεί να προσφέρει ούτε στο ελάχιστο τα ανεκτίμητα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το φρέσκο ψωμί. Δεν μπορεί να είναι άλλωστε τυχαίο ότι αποτελεί για αιώνες τώρα, τη βάση της παραδοσιακής ελληνικής και μεσογειακής διατροφής.


Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά