Η ιστορία του καφέ

Όλα όσα τρώμε ή πίνουμε που μας δίνουν ενέργεια έχουν μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων μας και δεν σταματάμε να διαβάζουμε και ψάχνουμε για το αν είναι καλά ή κακά και για το πόσο συχνά ή αραιά πρέπει να τα καταναλώνουμε ειδικά με τους σημερινούς τρόπους ζωής και τις απαιτήσεις σε αποθέματα ενέργειας καφές λοιπόν είναι μια από τις τροφές που μας δίνει ενέργεια. Είναι η μεγαλύτερη ίσως κινητήρια δύναμη λόγω της καφεΐνης, και μάλιστα οι θερμίδες που έχει είναι ελάχιστες όπως και αν τον φτιάξουμε αρκεί να μην περιέχει ζάχαρη, αλκοόλ, γάλα, σαντιγί δηλαδή να είναι σκέτος.

Η ιστορία του καφέ

Η ιστορία του καφέ ξεκινά πολλά, πολλά χρόνια πριν από μια περιοχή νοτιοδυτικά της Αιθιοπίας την επονομαζόμενη Kaffa. Ένας γιδοβοσκός τότε ονόματι Καλντι είχε βγάλει τις κατσίκες του για βοσκή οι οποίες όταν έφαγαν καρπούς από ένα συγκεκριμένο δένδρο χοροπηδούσαν σαν τρελές. Τότε ο Καλντι παραξενεύτηκε και έφαγε και αυτός από το ίδιο δένδρο και τα συμπτώματα ήταν τα ίδια με τις κατσίκες.

Εκείνη την στιγμή περνούσε ένας ιμάμης ο οποίος βλέποντας τις κατσίκες και τον γιδοβοσκό να χοροπηδούν όποτε έτρωγαν από αυτούς τους καρπούς θέλησε να πάρει αυτούς τους καρπούς και να τους επεξεργαστεί. Όταν τους έφαγε παρατήρησε ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Τοτε σκέφτηκε να ταΐζει τους μαθητές του με αυτούς τους καρπούς ώστε να μένουν ξάγρυπνοι την ώρα που θα παραδίδει μαθήματα ως αργά το βράδυ.

Η πρώτη μηχανή espresso

Η πρώτη απόπειρα μηχανής espresso έγινε το 1822 στην Γαλλία από τον Luis Bernard Babaut όπου την πατέντα αυτή την αγόρασε αργότερα ο Edouard Loysel που και αυτός αργότερα επιχείρησε και τα κατάφερε τελικά να φτιάξει μία μηχανή το 1855.Τοτε την έβαλε και σε μία μεγάλη έκθεση του Παρισιού, η οποία έβγαζε εννιακόσια με χίλια φλιτζάνια espresso την ώρα αλλά ήταν τεράστια και έτσι λόγω του όγκου που είχε αποφάσισε να μην κατασκευάσει πολλά κομμάτια.

Η ιστορία του espresso

Όλοι γνωρίζουμε πως ο espresso άλλα και ο cappuccino είναι το καθεαυτού ρόφημα των Ιταλών. Η λέξη espresso προέρχεται από την λατινικά es-press δηλαδή ”εις την πρέσα” και αυτό γιατί το 1901 στο Μιλάνο ο Luigi Bezzera κατάφερε να φτιάξει μια μηχανή του καφέ την οποία ονόμασε ”Tipo Gigante” και αποτελούνταν από ένα λέβητα και τέσσερα τμήματα. Ο σκοπός του ήταν να περάσει ατμό και βραστό νερό με μεγάλη πίεση μέσα από λεπτό αλεσμένο καφέ με αποτέλεσμα την πλήρη εξαγωγή της γεύσης του καφέ. Μάλιστα υπάρχει η φήμη πως o Luigi Bezzera την κατασκεύασε για να ελαττώσει παρά πολύ το διάλειμμα των υπαλλήλων του και να αύξηση τη παραγωγή του εργοστασίου του!

H ιστορία του cappuccino

Οι Ιταλοί εδώ και πολλά χρόνια θεωρούν ότι το γάλα δε βοηθά στη σωστή πέψη της τροφής γι’ αυτό και δεν πίνουν πότε espresso με γάλα δηλαδή cappuccino μετά το μεσημεριανό φαγητό ή το βραδινό γεύμα. Η λέξη cappuccino βγαίνει από το παράγωγο “Cappuccio” που σημαίνει “κουκούλα” και μαζί με την κατάληξη-ino” μετατρέπει τη λέξη σε “υποκοριστικό” και κατεπεκταση η λέξη cappuccino σημαίνει «μικρή κουκούλα”. Έχουν ειπωθεί πολλά για την ιστορία του cappuccino.To πιο πιθανόν είναι πως η λέξη αυτή προέρχεται περίπου 500 χρόνια πριν από τους Φραγκισκανούς μονάχους οι όποιοι λόγω της μικρής κουκούλας που φόραγαν τους δόθηκε το παρατσούκλι ”καπουτσίνων μοναχών” ή αλλιώς στα ιταλικά “Cappuccini”. Αυτοί λοιπόν οι μοναχοί είναι οι ίδιοι μοναχοί της φημισμένης Κρύπτης Καπουτσίνων στη Ρώμη.

άρθρο του εκπαιδευτή σε θέματα καφέ Δημήτρη Γαβαλά

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά