Η γλυκιά πασχαλινή παράδοση

Αυτές τις γιόρτινες μέρες τηρούμε τα πασχαλινά έθιμα γιατί μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια! Όταν η μαμά έφτιαχνε πεντανόστιμα τσουρέκια,κουλουράκια και όταν την βοηθούσαμε να βάψει κατακόκκινα αυγά. Τα έθιμα, βέβαια, με τα χρόνια αλλάζουν. Τα τσουρέκια γίνονται γεμιστά, τα αυγά βάφονται σε όποιο άλλο χρώμα προτιμάμε και τα κουλουράκια αποκτούν περίεργα σχήματα ή γίνονται … διαίτης! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα έθιμα αυτά έχουν αξία αν τηρούνται από εμάς τους ίδιους μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ολοι μας τρώμε με ευχαρίστηση το παραδοσιακό γλυκό του Πάσχα,το τσουρέκι!

Το όνομα “τσουρέκι” μάλλον υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής,που προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά. Βέβαια, σήμερα στην Ελλάδα το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, όμως έχει μια μοναδική σημασία κατά την Πασχαλινή περίοδο.Είναι έθιμο να προσφέρουμε τσουρέκι στον νουνό ή στην νουνά.

Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως “λαμπροκούλουρα” ή “λαμπρόψωμο” ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση. Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.Τα κύρια συστατικά για τη δημιουργία Πασχαλινού ψωμιού είναι αυγά, βούτυρο και γάλα. Είναι προϊόντα που εισέρχονται ξανά στα παραδοσιακά πιάτα, ύστερα από τη μακρά περίοδο της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής, κατά τη διάρκεια της οποίας απαγορεύονται μεταξύ άλλων και αυτά τα τρόφιμα. Οι προετοιμασίες για τη δημιουργία των Πασχαλινών ψωμιών ξεκινάνε τη Μεγάλη Εβδομάδα, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Πέμπτη και είναι η μέρα που βάφονται τα αυγά κόκκινα.

Οι τοπικές διαφορές υπαγορεύουν τα υπόλοιπα συστατικά, που προστίθενται στο Πασχαλινό ψωμί. Τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά και από τα πιο γευστικά που προστίθενται είναι η μαστίχα [σκόνη μαστίχας], το μέχλεπι, φλούδες πορτοκαλιού ή βανίλια. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές της Ελλάδας, προτιμούν να κάνουν αλμυρά Πασχαλινά ψωμιά χωρίς ζάχαρη. Τα πιο παραδοσιακά ψωμιά, όμως, είναι γλυκά και συμβολίζουν τη γλύκα της ζωής.

Το τσουρέκι έχει την δική του ιστορία. Δεν έχει γίνει γνωστό από πού ακριβώς ξεκίνησε αυτή, πιθανότητα από την Κωνσταντινούπολη, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η λαμπροκουλούρα (όπως λέγεται σε κάποια μέρη της Ελλάδας) ζυμώνεται για «το καλό». Γι’αυτό, άλλωστε, τα παλαιότερα χρόνια τουλάχιστον, οι αγρότες παράχωναν κομμάτια τσουρεκιού και τσόφλια αυγών στα χωράφια τους για να γίνουν πιο καρπερά. Με την συνταγή αυτή που ακολουθεί, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μείνει κανένα κομμάτι τσουρεκιού για άλλους σκοπούς πέρα του αυτονόητου … Καλή προετοιμασία και καλή σας απόλαυση:

Ζύμη τσουρεκιού

Υλικά:

700 γραμ. αλεύρι

3/4 φλιτζανιού του τσαγιού φρέσκο βούτυρο

3 αυγά

μισό έως ένα φλιτζάνι του τσαγιού γάλα (όσο σηκώνει το αλεύρι)

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας μαγιά φρέσκια

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το γάλα χλιαρό σε λεκάνη, διαλύουμε καλά μέσα του τη μαγιά, προσθέτουμε ενάμισι φλι­τζάνι αλεύρι, ανακατεύουμε – να γίνει ένα κουρκού­τι σφιχτό -, σκεπάζουμε με πετσέτα τη λεκάνη και την αφήνουμε για μισή ώρα σε ζεστό μέρος, για ν’ ανέβει η μαγιά.

Όταν γίνει η μαγιά, σπάμε μέσα τ’ αυγά, προσθέ­τουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά, να γίνουν όλα μια σφιχτή ζύμη (σαν του ψω­μιού), σκεπάζουμε ξανά με πετσέτα τη λεκάνη και την αφήνουμε ώσπου να γίνει η ζύμη (ν’ αποχτήσει περίπου το διπλάσιο πάχος).

Την πλάθουμε μετά, πάνω σε αλευρωμένο πλα­στήρι, στα σχήματα που θέλουμε (ψωμάκια της μπύ­ρας, φόρμες για πιροσκί, φόρμες για καναπέ κ.ά.) και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για μια ώρα περί­που.

Σημείωση: Ειδικά, για τα ψωμάκια της μπύρας, οι αναλο­γίες των υλικών είναι: 700 γραμ. αλεύρι – μισό φλιτζάνι βούτυρο – 2 αυγά – 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι – 3 κουταλιές της σούπας μαγιά φρέσκια λίγο μοσχοκάρυδο.

 

Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Σχετικά

Δημοφιλή

Sorry. No data so far.

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά