Συνταγή για Χριστόψωμο

Υλικά

10.000 γρ. αλεύρι 55%
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλάτι
600 γρ. ξινό ζυμάρι
400 γρ. μαργαρίνη μαλακή
80 γρ. γλυκάνισο
20 γρ. μαχλέπι
10 γρ. μαστίχα

Εκτέλεση Α’


 

Κόβουμε τα ζυμάρια σε βάρος 700 γρ. Κόβουμε επίσης ζυμάρια σε βάρος 40 γρ. έκαστοκαι πλάθουμε σε μπαλάκια (για το σχηματισμό σταυρού). Πλάθουμε μπαστούνια και σχηματοποιούμε κουλούρες. Τοποθετούμε μέσα στην κουλούρα τα μπαλάκια των 40 γραμμαρίων. Βρέχουμε με νερό τα χριστόψωμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Πριν φουρνίσουμε τοποθετούμε ένα καρύδι στο κέντρο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο με ατμό και ανοίγουμε τα τάμπερ τα τελευταία 10-15 λεπτά.

Εκτέλεση Β’


Κόβουμε ζυμάρια 750 γρ. Κόβουμε επίσης 2 ζυμάρια σε βάρος 40-50γρ τα οποία ανοίγουμε φυτίλια. Πλάθουμε καρβέλια. Αφήνουμε να ωριμάσουν για 10-15 λεπτά. «Πατάμε» τα καρβέλια, τα βρέχουμε με νερό και τα τοποθετούμε στο σουσάμι. Στη συνέχεια τοποθετούμε και τα φιτίλια επάνω στα καρβέλια σε σχήμα σταυρού. Πριν φουρνίσουμε τοποθετούμε ένα καρύδι στο κέντρο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο με ατμό και ανοίγουμε τα τάμπερ στα τελευταία 10 λεπτά.

πηγή: περιοδικό “Ο Αρτοποιός και η δουλειά του

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Σχετικά

Δημοφιλή

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά