ΚΕΠΚΑ: Πότε η σήμανση των τροφίμων μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με Δελτίο Τύπου επισημαίνει πότε η σήμανση των τροφίμων μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) δημοσίευσε μια αναφορά, που καταδεικνύει πολλά «κόλπα», που μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και τα οποία οι παραγωγοί τροφίμων, χρησιμοποιούν, στη σήμανση των τροφίμων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αναφορά «Κόλπα του Εμπορίου στη σήμανση τροφίμων» εστιάζει, σε τρεις πρακτικές, που «χρυσώνουν το χάπι», για την πραγματική ποιότητα τροφίμων και ποτών.

Βιομηχανικά προϊόντα, που φέρουν τη σήμανση «παραδοσιακό», «χειροποίητο».

Προϊόντα και γαλακτοκομικά με ελάχιστα πραγματικά φρούτα, ή και καθόλου φρούτα, που δείχνουν εικόνες φρούτων.

Ψωμιά, μπισκότα, ζυμαρικά κ.λπ., που σχεδόν δεν περιέχουν φυτικές ίνες και, όμως, σημαίνονται «ολικής άλεσης».

Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του, στην έλλειψη Ευρωπαϊκών κανόνων, για το πότε οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους. Η BEUC ζήτησε από τα Ευρωπαϊκά όργανα, να κάνουν πιο «αληθινή» τη σήμανση τροφίμων.

Ενώσεις καταναλωτών, από Ευρωπαϊκές χώρες, μέλη της BEUC, αποκάλυψαν αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές. Οι Ενώσεις αυτές είναι: Altroconsumo (Ιταλία), CLCV και UFC – Que Choisir (Γαλλία), Consumentenbond (Ολλανδία), Dtest (Τσεχία), Fabrukerradet (Νορβηγία), FRC (Ελβετία), OCU (Ισπανία), Test-Achat (Βέλγιο), ZPS (Σλοβενία). Όμως, αυτές οι 3 πρακτικές, που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
«Είναι εντυπωσιακό ότι ένα ποτό, «Ανανάς και καρύδα», μπορεί να περιέχει αυτά τα φρούτα, σε αναλογία μικρότερη του ενός τρίτου.
Οι τριμμένες φρυγανιές, που σημαίνονται, ως «Συνταγή της γιαγιάς», περιέχουν βιομηχανικά συστατικά.

Και, όμως, αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές σήμανσης τροφίμων, οι Ενώσεις Καταναλωτών, τις εντοπίζουν, επανειλημμένα, σε όλη την Ευρώπη.

Έρευνες, στη Γερμανία και στην Ολλανδία, δείχνουν ότι το 80% των καταναλωτών δεν εμπιστεύονται τη σήμανση των τροφίμων. Αυτή η αναφορά αποδεικνύει ότι έχουν δίκαιο. Η πίεση, που ασκήθηκε, από κάποιες Ενώσεις Καταναλωτών, υποχρέωσε κάποιες βιομηχανίες τροφίμων να κάνουν πιο «αληθινή» τη σήμανση τους. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν δράση.

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι η σήμανση και η συσκευασία των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές. Όμως, η βιομηχανία εκμεταλλεύεται κάποιες γκρίζες ζώνες της νομοθεσίας, κάνοντας τα προϊόντας της να φαίνονται καλύτερης ποιότητας από ό,τι είναι πραγματικά. Αποτελεί επείγουσα ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα και τα κράτη – μέλη να φροντίσουν να συμμορφωθεί η βιομηχανία τροφίμων με αυτά τα μέτρα».

Η BEUC ζητάει:

Ευρωπαϊκούς ορισμούς των όρων, που χρησιμοποιούνται, ευρέως και σχετίζονται, με την ποιότητα τροφίμων π.χ. «παραδοσιακό», «χειροποίητο», «φυσικό» κ.λπ.
Θεσμοθέτηση κατώτατων επιπέδων περιεκτικότητας φυσικών ινών ολικής άλεσης, για τους ισχυρισμούς, «ολικής άλεσης».
Θεσμοθέτηση κανόνων ελάχιστης περιεκτικότητας, για προϊόντα, που εικονίζουν, στο μπροστά μέρος της συσκευασίας τους, συγκεκριμένα συστατικά, όπως φρούτα.
Την απεικόνιση του ποσοστού περιεκτικότητας των συστατικών, που απεικονίζονται, στο μπροστά μέρος της συσκευασίας, όπως π.χ. φρούτα.

Πηγή: oenet.gr

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά