10 ιδέες για παιδικά σνακ για όλες τις ώρες

Τα παιδιά λατρεύουν το junk food και δεν έχουν άδικο. Είναι πεντανόστιμο, είναι γρήγορο, όσο για το αν παχαίνει… ποιο παιδί σκέφτεται τις θερμίδες; Όλοι οι γονείς συμφωνούμε, όμως, ότι το junk μόνο κακό μπορεί να κάνει και ότι θα πρέπει όσο μπορούμε να το αποφεύγουμε και να το αντικαθιστούμε με πιο υγιεινές αλλά όχι λιγότερο γευστικές εναλλακτικές.

Ποιες είναι αυτές; Δείτε παρακάτω όχι μία αλλά 10 ιδέες που θα κάνουν τα παιδιά να ξεχάσουν τα πατατάκια, τις λιπαρές φτερούγες κοτόπουλου και τα παχυντικά hot dog.

Σουβλάκια με τυράκια

Ωραία ιδέα για παιδικά πάρτι είναι να περάσετε μέσα σε ξύλινα καλαμάκια μικρά κομματάκια από διάφορα είδη τυριού, ανάμεσα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια από φρούτα, όπως φράουλες, βατόμουρα και αχλάδια. Το τυρί, πέρα από το ασβέστιο που προσφέρει στα παιδιά, αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης κρατώντας τα χορτασμένα μέχρι την ώρα του κανονικού γεύματος.

Φρουτένια muffins

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που δεν τρώνε φρούτα. Ένας έξυπνος τρόπος για να τα εντάξετε στην καθημερινή τους διατροφή είναι μέσα σε λαχταριστά muffins, στην ζύμη των οποίων αντί για σοκολάτα ή καραμέλα θα προσθέσετε φρούτα, όπως μπανάνα, κεράσι ή βατόμουρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε λαχανικά, όπως καρότα. Έτσι τα παιδιά θα κερδίσουν πολύτιμες βιταμίνες και εσείς θα γλιτώσετε την γκρίνια τους.

Δημητριακά με φρούτα

Μία νόστιμη ιδέα για τις ώρες που θα θέλουν να φάνε κάτι γλυκό είναι να φτιάξετε μπαλίτσες από γιαούρτι, με δημητριακά ολικής άλεσης και κομματάκια φρούτων, π.χ. κερασιών, τις οποίες θα τοποθετήσετε σε θήκες για muffins. Για να ξεγαλάσετε τα παιδιά, μπορείτε να τις πασπαλίσετε με λίγη μαύρη ζάχαρη και έχετε έτοιμο ένα εξαιρετικό σνακ με βιταμίνες, ασβέστιο και φυτικές ίνες!

Τρίγωνα τοστ

Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει βαρεθεί το κλασικό τοστ γαλοπούλα-τυρί. Επειδή, όμως, πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα σνακ. μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με ολικής άλεσης ή πολύσπορο και τη «γέμισή» του με άλλες γεύσεις, π.χ. καπνιστό σολωμό με τυρί κρέμα και λίγο άνηθο ή φυστικοβούτυρο με λεπτές φέτες μήλου. Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε από την αντίδρασή τους.

Scramble αυγά

Φτάνει πια το βαρετό βραστό αυγό. Ρίξτε δυο αυγά στο τηγάνι με μία κουταλιά του γλυκού βούτυρο. Ανακατέψτε τα με ένα μαχαίρι, πασπαλίστε τα με λίγο τυρί και ψιλοκομμένη βραστή γαλοπούλα και έχετε φτιάξει ένα εξαιρετικό γεύμα για δεκατιανό.

Γλυκοπατάτες σαν τηγανιτές

Από τα πλέον θρεπτικά λαχανικά είναι οι γλυκοπατάτες, αφού είναι γεμάτες βιταμίνη A, B6, C και φυλλικό οξύ. Αντί να τις τηγανίσετε, μπορείτε να τις ψιλοκόψετε, να τις απλώσετε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο και να τις ψεκάσετε με λίγο λάδι. Έπειτα αφήστε τις στο γκριλ να ξεροψηθούν για 10 λεπτά, γυρίζοντάς τες στο ενδιάμεσο.

Ντιπ χούμους

Το χούμους φτιάχνεται από πουρέ ρεβιθιών και έτσι αποτελεί ένα εξαιρετικό ντιπ για τα παιδιά. Έχει απαλή υφή, που αρέσει στα μικρά, είναι αρκετά παχύρευστο-οπότε δεν «λερώνει»- και είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και σίδηρο. Σερβίρετέ το με λεπτοκομμένες φέτες από καρότο, αγγουράκι ή κράκερς ή απλώστε το στα σάντουιτς των παιδιών.

Ζυμαρικά με φρέσκια σάλτσα λαχανικών

Από τα πλέον αγαπημένα φαγητά των παιδιών, που φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα, είναι τα ζυμαρικά, ιδιαίτερα αυτά που πωλούνται σε παιδικά σχήματα. Ο πιο υγιεινός τρόπος να τους τα προσφέρετε σε μορφή σνακ, είναι να τα βράσετε, να ψιλοκόψετε λαχανικά τα οποία απλά θα βράσετε ελαφρώς για να γίνουν σάλτσα αλλά να εξατμιστούν τα πολλά υγρά, και να τα πασπαλίσετε με λίγο τυρί. Σε 20 λεπτά έχετε ένα εξαιρετικό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Smoothies

Τα παιδιά λατρεύουν τα πολύχρωμα smoothies και το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς αν σκεφτείτε ότι είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε άπαχο γιαούρτι (αν βρείτε με γεύση βανίλια), 100 γραμ. φρέσκο χυμό από πορτοκάλι και μπανάνα. Αυτό το μείγμα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική βάση στην οποία μπορείτε έπειτα να προσθέσετε φράουλες ή ροδάκινα. Βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σε ένα μόνο απολαυστικό ποτήρι!

Σνακ μιξ

Μία ωραία ιδέα για παιδικές συγκεντρώσεις ή πάρτι είναι να συνδυάσετε σε ένα μπολ διάφορα γευστικά και υγιεινά σνακ, όπως: ξηρούς καρπούς, κράκερς, δημητριακά ολικής άλεσης, τσιπς μπανάνας, αποξηραμένα φρούτα και σπιτικό ποπ κορν. Όλα αυτά περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μεταλλικά στοιχεία που δίνουν ενέργεια αλλά όχι λιπαρά στα παιδιά.

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά