Πρωτοχρονιάτικη Πίτα

Μια χρονιά φτάνει στο τέλος της και ετοιμάζουμε τα πιο γιορτινά τραπέζια με τις ωραιότερες συνταγές μας για να υποδεχτούμε το νέο χρόνο με κέφι και καλή διάθεση! Εκτός από την παραδοσιακή βασιλόπιτα, θα ενθουσίαση τους καλεσμένους σας, η Πρωτοχρονιάτικη αλμυρή πίτα! Με αρώματα και γεύσεις ανατολής, με κοτόπουλο και ξεροψημένο φύλλο κρούστας! Μία συνταγή που προέρχεται από την Σμύρνη και μπορεί να σαγηνεύσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Καλή επιτυχία, καλή χρονιά…τις καλύτερες ευχές μας για μια χρονιά γεμάτη χαρές και αγάπη, από όλους εμάς στο Σωματείο Αρτοποιών Πειραιώς!

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλα Κρούστας
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο

Για την Γέμιση

  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου βρασμένο και ψιλοκομμένο
  • 250 γραμμ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 φλ. τσαγιού σταφίδες
  • 1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
  • 5-6 κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 4 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 4 βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 5 φλ. τσαγιού ζωμό κότας (κατά προτίμηση)
  • 1 κ.σ. γεμάτη ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κοφτή κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και κατόπιν το μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 1 ώρα. Το ξεπλένουμε καλά, πάλι σε σουρωτήρι, κάτω από κρύο νερό. Στύβουμε 1/2 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να στραγγίσει. Με 2 κ.σ. από το λιωμένο βούτυρο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα συκωτάκια για 4΄-5΄ ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ρύζι. Ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με 4 φλ. τσαγιού ζωμό και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 6΄-7΄.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στη γέμιση τις σταφίδες, τα καρύδια, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Αλατοπιπερώνουμε.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε 2 φύλλα λαδωμένα. Απλώνουμε 3ο φύλλο, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη και τη μισή κανέλα. Απλώνουμε 4ο φύλλο και αδειάζουμε τη μισή γέμιση. Τη στρώνουμε με κουτάλι. Καλύπτουμε με 2 λαδωμένα φύλλα. Αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με 2 λαδωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα. Γυρίζουμε τις άκρες μέσα στην πίτα. Απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα και τα γυρίζουμε από κάτω (τα μπήγουμε στις γωνίες με σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο). Ραντίζουμε την πίτα με το υπόλοιπο βούτυρο ή με λάδι και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό (1 φλ.). Ψήνουμε την πίτα στους 180οC, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει καλά, για 45΄-50΄.

Με την προετοιμασία και το μούλιασμα του ρυζιού θα έχουμε ως αποτέλεσμα μία αφράτη και σπυρωτή γέμιση γεμάτη νοστιμιά. Αποτελεί γεύμα από μόνη της!

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά