Tiramisu – Η Ιστορία του και η συνταγή

Τιραμισού, η τολμηρή λιχουδιά που έχει κατακτήσει τον κόσμο, στα ιταλικά σημαίνει “ανέβασέ με ψηλά”. Το όνομά της υποδηλώνει ξεκάθαρα την υψηλή περιετικότητά της σε ενέργεια και την καφεΐνη του ισχυρού espresso, που μόνο χαρούμενους και ζωντανούς μπορεί να μας κρατήσει. Η καινοτομία του τιραμισού, δεν εντοπίζεται στην επίστρωση αλλά στο συνδυασμό της σοκολάτας με τον espresso και τη κρέμα zabaglione (κρέμα μασκαρπόνε), όπως αυθεντικά ονομάζεται. Να σημειωθεί επιπλέον πως στην παραδοσιακή συνταγή του τιραμισού υπάρχει και το γλυκό κρασί Μαρσάλα.

Αποτελεί ένα απο τα πιο διάσημα ιταλικά γλυκά στον κόσμο και τρώγοντας προχθες ένα Tiramisu μου ήρθε η ιδέα να ψάξω την Ιστορία του. Η ιστορία του όμως είναι κάπως μπερδεμένη αφού κυκλοφορούν πολλές εκδοχές για το πως προήλθε αυτό το εκπληκτικό γλυκό.

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή είναι οτι γεννηθηκε στην Siena τον 17ο αιώνα, όταν ο Αρχιδούκας της Τοσκάνης Cosimo III των Μεδίκων αποφάσισε να επισκεφτεί την πόλη. Oι ζαχαροπλάστες της Siena αποφάσισαν να φτιάξουν ένα γλυκό που χαρακτηρίζει έναν Ευγενή. Έτσι έπρεπε να ήταν ένα “σημαντικό” γλυκό αλλά την ίδια στιγμή να περιείχε απλά υλικά μέσα του και νόστιμα. Στην αρχή το ονόμασαν “”zuppa del duca” αλλά επειδή σύμφωνα με τον μύθο ήταν το αγαπημένο γλυκό των αυλικών επειδή θεωρούνταν αφροδισιακό και κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα πριν απο κάθε ερωτική συνεύρεση, άλλαξε το όνομα σε Tiramisu.

Mια δεύτερη εκδοχη είναι οτι το γλυκό γεννήθηκε στο εστιατόρειο “El Toula’” στο Treviso γύρω στο 1960. Ο Ιδιοκτήτης του έδινε το γλυκό στους πελάτες του για να πάρουν δύναμη και γι’αυτό ονομάστηκε και Tiramisu.

H Τρίτη εκδοχή είναι οτι το γλυκό γεννήθηκε στο Τορίνο απο ένα ζαχαροπλαστείο για τον τότε πρωθυπουργό Camillo Benso Conte di Cavour, για να του δίνει ενέργεια στο δύσκολο έργο του για την ενοποιήση της Ιταλίας, και γι’αυτό ακριβώς ονομάστηκε και Tiramisu.

Όποια απο τις τρεις εκδοχές είναι αληθινή, δεν πάυει να είναι ένα απο τα πιο αγαπητά και διάσημα ιταλικά γλυκά στον κόσμο. Γι’αυτό και εγώ σας παραθέτω μια συνταγή για Tiramisu για να φτιάχνετε στο σπίτι σας με το πενιχρό αντάλλαγμα να μου στείλετε και μένα κανένα κομμάτι.

 

Υλικά

  • 1 1/2 φλιτζ. νερό βραστό
  • 2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
  • 3/4 φλιτζ. και 3 κ.σ. επιπλέον ρούμι
  • 250 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. κουβερτούρα σε τρίμματα
  • 2 κ.σ. κακάο άγλυκο

 

Εκτέλεση

Το τιραμισού είναι ένα αέρινο γλυκό που μπορεί να στηθεί σε πυρίμαχο σκεύος ή σε ατομικές μερίδες σε ποτήρια ή μπολ. Διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό. Προσθέτουμε το ρούμι και αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά. Βουτάμε τα σαβαγιάρ μέχρι τη μέση τους (οριζόντια) και τα στρώνουμε σε οβάλ ή μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ, να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Παίρνουμε 3 κ.σ. και αραιώνουμε το τυρί. Προσθέτουμε τις 3 κ.σ. ρούμι ώστε να έχουμε μια απαλή κρέμα τυριού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στη χτυπημένη κρέμα και συνεχίζουμε να τη χτυπάμε μέχρι να στέκεται. Με απαλές κινήσεις, με κουτάλι ενώνουμε τη σαντιγί με την κρέμα τυριού. Στρώνουμε μία στρώση στα μπισκότα. Πασπαλίζουμε τριμμένη σοκολάτα. Επαναλαμβάνουμε 2 στρώσεις μπισκότο και τελειώνουμε με μία στρώση κρέμα. Πασπαλίζουμε κακάο και την υπόλοιπη σοκολάτα. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με φράουλες ή φρούτα του δάσους. Καλύπτουμε το σκεύος. Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο να παγώσει για μερικές ώρες.

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά