Γνωρίζοντας το μαχλέπι

 

Το μαχλέπι, γνωστό και ως μαχλάμπ ή μαχλεμπί, είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό, που προέρχεται από το κουκούτσια μιας άγριας κερασιάς. Η κερασιά αυτή, ονομάζεται Prunus Mahaleb ή St.Lucie Cherry (ή κερασιά της Αγίας Λουκίας) και είναι αυτοφυής στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Είναι ένα πολύ όμορφο δεντράκι, που μπορεί να το δει κανείς στα φυτώρια να πωλείται ως διακοσμητικό; είναι επίσης πολύ ανθεκτικό, γι’αυτό το χρησιμοποιούν σαν βάση σε εμβολιασμό για την γνωστή ωποροφόρα κερασιά. Το ξύλο του είναι αρκετά συμπαγές και χρησιμοποιείται για να φτιάχνουν πίπες. Τα φρούτα του είναι μικρά, πολύ σκούρα, σχεδόν μαύρα, και πικρά; δεν ειναι πολύ διαδεδομένη η χρήση τους, αλλά μπορεί να τα συναντήσετε ως μαρμελάδα ή σε αποξηραμένη μορφή, καθώς έχουν ένα ιδιαίτερο άρωμα.

Το μπαχαρικό, προέρχεται από τον πυρήνα του κουκουτσιού. Είναι ιδιαίτερα αρωματικό, με μπουκέτο από γλυκές νότες κερασιού και αμυγδάλου. Η γεύση του είναι ευχάριστα πικρή, όπως το πικραμύγδαλο, με νότες από ροδόνερο. Είναι προτιμότερο να αλέθετε τους σπόρους του μαχλεπιού λίγο πριν τους χρησιμοποιήσετε, έτσι ώστε να διατηρούν όλο το άρωμά τους; γι’αυτό προτιμήστε να αγοράζετε ολόκληρους τους σπόρους από τους ήδη τριμμένους σε σκόνη.

Το μαχλέπι, είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην ανατολική γωνιαή της Μεσογείου και την Μέση Ανατολή; αρχικά το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή αρωμάτων και έπειτα ως μπαχαρικό. Πρώτη χώρα σε παραγωγή μαχλεπιού είναι το Ιράν και ακολουθούν η Τουρκία και η Συρία. Συνήθως αρωματίζουν γλυκά παρασκευάσματα φούρνου, αλλά μπορεί να το βρείτε συνδυασμένο και με τυριά ή κρεατικά. Στην Ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως ως αρωματικό στα γιορτινά ψωμιά, δηλαδή τα τσουρέκια και τις βασιλόπιττες. Στην Κύπρο το χρησιμοποιούν στις Πασχαλινές φλαούνες. Στην Αρμενία το χρησιμοποιούν επίσης σε ένα Πασχαλινό ψωμί, ανάλογο με το δικό μας τσουρέκι. Στην Τουρκία χρησιμοποιείται σε διάφορα, κυρίως γλυκά παρασκευάσματα. Στην Αίγυπτο, το αναμιγνύουν με μέλι, σουσάμι, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο και φτιάχνουν μια πάστα που την σερβίρουν αλειμμένη στο ψωμί, ως επιδόρπιο.

Εκτός απο τα ψωμιά, κουλούρια και άλλα παρασκευάσματα ζύμης, το μαχλέπι ταιριάζει πολύ με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε σε μια κρέμα, την οποία θα την σερβίρετε μόνη της, ή θα την χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε κάποια τάρτα. Επίσης συνδυάζεται άψογα και με το μέλι. Μόνο να έχετε υπ’όψιν οτι μπορεί να προσδώσει πικρή γεύση, γι’αυτύ να το χρησιμοποιείτε με σύνεση!

Θεραπευτικές ιδιότητες: Το μαχλέπι, περιέχει ένα συστατικό την κουμαρίνη, η οποία έχει καταπραϋντική, ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδη και αγγειοδιασταλτική δράση.

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά