Croque madame & Croque monsieur

H νέα μόδα του brunch, είναι πλεόν γεγονός και έχει διαδοθεί σε όλες τις καφετέριες και bistro της Αθήνας!
Από τις πιο κλασικές και δημοφιλείς επιλογές σε όλα τα μενού…οι λαχταριστοί, Kροκ Μάνταμ και Κροκ Μεσιέ…ή αλλιώς ο κύριος και η κυρία Τοστ άρτι αφιχθέντες από τα Παρίσια!

Για μας σήμερα, αποτελεί μία ακόμα γρήγορη και εύκολη συνταγή για να μην πάνε χαμένες οι φέτες για τοστ που ετοιμάζονται να χαλάσουν.

Το κροκ-μεσιέ (γαλλ. croque-monsieur) είναι είδος ψητού σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, το οποίο αποτελεί τυπικό έδεσμα των γαλλικών μπιστρό. Το όνομά του προκύπτει από τις λέξεις croquer (τραγανίζω) και monsieur (κύριος)· υποθετικά θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως τραγανός κύριος.

Το κροκ-μεσιέ πρωτοεμφανίζεται στα μενού των γαλλικών καφέ και μπιστρό στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ πλήθος παραλλαγές του με άλλα υλικά έχουν καθιερωθεί στο πέρασμα του χρόνου. Η πιο γνωστή από τις παραλλαγές αυτές απαντάται με το όνομα κροκ-μαντάμ (croque-madame, κατ’ αντιστοιχία στα ελληνικά τραγανή κυρία), στην οποία προστίθεται στο σερβίρισμα ένα τηγανητό αυγό (ή αυγό ποσέ). Στις μέρες μας, το κροκ-μεσιέ αποτελεί δημοφιλές «γρήγορο» έδεσμα και εκτός Γαλλίας, προσλαμβάνοντας σε κάθε χώρα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με την αντικατάσταση και προσθήκη τοπικών υλικών.

Yλικά

  • φέτες ψωμιού για τοστ χωρίς κόρα
  • ζαμπόν (όχι καπνιστό)
  • κίτρινο τυρί φέτες (κατά προτίμηση Gruygere)
  • μισό φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο
  • 1-2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (clarifié)
  • μουστάρδα Dijon και λίγη μπεσαμέλ – αν δεν χρησιμοποιήσετε την έτοιμη θα χρειαστείτε 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 1/4 φλ. γάλα πλήρες
  • αλατοπίπερο
  • μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ανακατεύοντας και καβουρδίζοντας το βούτυρο με το αλεύρι για 2-3΄, μετά προσθέτουμε το γάλα, αλατοπίπερο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο. Βάζουμε το τυρί και το ζαμπόν ανάμεσα στις φέτες ψωμιού. Αλείφουμε τις δύο εξωτερικές πλευρές των τοστ με το λιωμένο βούτυρο. Τα ψήνουμε και από τις δυο πλευρές σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Μεταφέρουμε τα τοστ σε ένα ταψάκι, σκεπάζουμε την επάνω φέτα με μπεσαμέλ και στη συνέχεια ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 2-3΄ μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να λιώσει το τυρί. Κόβουμε διαγώνια και σερβίρουμε αμέσως.

Το Κροκ μαντάμ σερβίρεται με ένα αυγό μάτι επάνω! Τρίβουμε όλο το τυρί. Αλείφουμε τις φέτες με το λιωμένο βούτυρο όπως και στο προηγούμενο, όμως στη μία φέτα βάζουμε 1 1/2  κ.σ. μπεσαμέλ, 1/4 φλ. τσαγιού τυρί τριμμένο και το ζαμπόν. Αλείφουμε τις άλλες φέτες με λίγη μουστάρδα και καλύπτουμε το τοστ. Το ψήνουμε στο τηγάνι και στο γκριλ με τον ίδιο τρόπο. Σβήνουμε το γκριλ και το αφήνουμε στο χαμηλότερο σημείο για να διατηρηθεί ζεστό. Τηγανίζουμε ένα αυγό μάτι (μόλις πήξει το ασπράδι το βγάζουμε), το βάζουμε πάνω στο τοστ και το σερβίρουμε αμέσως.



Σκονάκι!
Για να κάνουμε το βούτυρο “clarifié” το λιώνουμε σε μπεν μαρί ή σε μια μικρή κατσαρόλα και παίρνουμε μόνο όσο ανεβαίνει στην επιφάνεια, αφήνοντας το γάλα. Το ψήσιμο στο γκριλ χρειάζεται «fine tuning», γιατί αν είναι πολύ καυτό θα καεί το ψωμί, αν πάλι είναι χαμηλό δεν θα λιώσει το τυρί. Αντί για ζαμπόν μπορείτε να βάλετε κοτόπουλο και να ακολουθήσετε την παραλλαγή του κροκ μαντάμ.

Καλή σας απόλαυση!

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά