Η νοστιμιά του Λάζαρου…

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια»

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε παλαιότερα, αφού πίστευαν ότι σύμφωνα με την παράδοση, ο αναστημένος φίλος του Χριστού είχε παραγγείλει:
«Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

Στα «λαζαράκια»  δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται συνήθως ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Στην Κω, η παράδοση ήθελε κάποτε τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, γεμισμένο με χίλια δυο καλούδια και κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου, για να το στείλουν στο γαμπρό. Τα «λαζαρούδια» πολλές νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελλαίνονταν να τα τρώνε ζεστά.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε τα παραδοσιακά “Λαζαράκια” είναι:

  • 440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 110 γρ. Ελαιόλαδο
  • 120 γρ. κανελόζουμο (βρασμένο νερό με 1 ξύλο κανέλας)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας σταφίδες ξανθές
  • 3 κουταλιές της σούπας καρύδι τριμμένο
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ
  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλα ή σμυρνιό

Πώς φτιάνουμε τα λαζαράκια:

Φτιάχνετε το κανελόζουμο και το αφήνετε να κρυώσει λιγάκι.  Μέσα σε αυτό, διαλύετε τη μαγιά. Έπειτα, σε ένα μπωλ, ρίχνετε το αλεύρι με το αλάτι κοσκινισμένα, φτιάχνετε μια λακουβίτσα και τοποθετείτε τα υπόλοιπα υλικά. Στην συνέχεια ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια. Γίνεται αμέσως γιατί τη βοηθάει το ελαιόλαδο. Αφήνετε σκεπασμένο το μπωλ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη για περίπου 2 ώρες και μετά πλάθετε ανθρωπάκια με χεράκια. Καρφώνετε γαρύφαλλα για ματάκια, στόμα και χέρια και τα αφήνετε να «ξεκουραστούν» για περίπου μια ώρα, σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς. Αμέσως μετά, τα τοποθετείτε με σχετική απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά στις αντιστάσεις σε μεσαία σχάρα.

Μόλις τα αποσύρετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν για να σφίξουν.

Η παραπάνω δοσολογία αντιστοιχεί σε 10 κομμάτια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε όποια ζύμη για κουλουράκια σας αρέσει.

Καλή επιτυχία και καλή Μεγαλοβδομάδα!

Μοιραστείτε το!
Share it with Delicius Share it with Mixx Share it with StumbleUpon Share it with Digg Share it with facebook

Αφήστε το σχόλιό σας

* Πλήρες Όνομα, Email, Σχόλιο είναι υποχρεωτικά